Znanstvena integriteta v dobi hiperprodukcije

Okrogla miza, intervju ali pogovor

Okrogla miza je bila izvedena v okviru diskurzivnega programa znanstvene redakcije z naslovom "Znanstvena integriteta v dobi hiperprodukcije" 25. aprila v Atriju ZRC SAZU v Ljubljani.

 

Raziskovalne inštitucije in univerze so se brez stabilnega vira financiranja pogosto primorane obnašati kot podjetja za pridobivanje sredstev za nadaljevanje raziskovanja. V znanstveni sferi se to pogosto izide v princip “Publish or perish” – objavi ali propadi; raziskovalni inštituti morajo za nadaljevanje svojega dela proizvesti vedno več znanstvenih člankov ter konkurirati za objavo v revijah z visokim faktorjem vpliva.

Kvantiteta pa v znanosti ne more biti nadomestilo za kvaliteto in trenutna ureditev žene v hiperprodukcijo znanstvenih objav, pogosto na račun preglednosti in razumljivosti znanstvenih člankov ter prilagajanja rezultatov za objave.

Na debati bomo naslovili, kako lahko znanost ohranja integriteto v dobi hiperprodukcije rezultatov, kakšni so razlogi za takšno stanje ter poskusili predstaviti predloge za rešitev iz težavne situacije.

Sogovorniki: Aleš Pogačnik (ZRC SAZU), Miro Pusnik (Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani (CTK)), Tea Romih (Društvo Mlada akademija), Siddharta Roy (Virginia Tech), Friderik Klampfer (Filozofska fakulteta Maribor)

Pogovor sta moderirala Zarja Muršič in Arne Praznik.
 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness