Žejne koale

Aktualno-politična novica
4. 5. 2020 - 7.05

Vsi dobro poznamo koale, tiste majhne sive živali, ki se skrivajo po drevesih in pogosto v bližini vodnih virov. Zanimivo je, da je znanstvena skupnost dolgo menila, da koale te vode ne pijejo, vendar pa je v reviji Ethology nedavno izšla raziskava o nenavadnih pivskih navadah koal. 

Koale se zadržujejo na vlažnih območjih, ker so tam tudi najvlažnejši listi. Ponavadi jedo evkaliptusove liste, lahko pa tudi liste drugih avstralskih rastlin. Dolgo je veljalo, da koale vode praktično ne pijejo, ampak jo večinoma dobijo iz listov, ki jih pojedo. Svežo vodo naj bi pile le v hudem stresu, ob bolezni ali pa zelo visokih temperaturah.

Raziskovalna skupina je trinajst let spremljala koale v regionalnem parku You Yangs in v Liverpool Plains v Avstraliji. Ti dve območji so si izbrali zato, ker se razlikujeta v vlažnosti in letnih temperaturah. Tako so lahko primerjali, ali je pitje koal odvisno od temperature in vlažnosti ali pijejo v vsakem primeru.

V raziskavi so odkrili, da koale kljub prejšnjim prepričanjem pogosto pijejo svežo vodo, vendar ne toliko iz luž, rek ali jezer, temveč predvsem z drevesnih površin med dežjem ali po njem. Pogosto namreč ližejo vodo z vej in listov, tudi če imajo dostop do svežih potokov v bližini. To počnejo ne glede na letni čas, temperature ali stres. Posledično lahko sklepamo, da pijejo svežo vodo, tudi če niso pod stresom.

Koale raje ližejo vodo z gladkih površin, na primer z listov, ker je lizanje s hrapavih površin veliko manj učinkovito. Pogosto pa pijejo tudi tako, da se obesijo z veje in pijejo oziroma ližejo vodo, ki kaplja z listov nad njimi. Če nekaj časa ni dežja, gredo koale pit tudi iz umetno zajetih vodnih virov, če so ti dostopni.

Ker koale uvrščamo med rastlinojede drevesne vrečarje, katerim drevesa zagotavljajo izpolnjevanje vseh njihovih osnovnih potreb, gre nekako pričakovati, da bodo drevesa zadostila tudi njihovim potrebam po vodi. Vendar je njihov način pitja zelo odvisen od podnebnih razmer in samih padavin.

V času globalnega segrevanja in ekstremnih dogodkov so živali zaradi takega načina pitja še bolj občutljive na podnebne spremembe, saj potrebujejo redne padavine, v Avstraliji pa v zadnjih letih vladajo zelo visoke temperature in huda suša. Tako se morajo koale navajati na nove načine pitja sveže vode iz potokov ali pa umetno narejenih rezervoarjev vode. Žal pa nimajo vse populacije koal dostopa do sveže vode ali umetnih virov, zato prihaja do bolj množičnih poginov teh drevesnih vrečarjev.

 

S koalami se je sveže vode napila Dora.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness