… Zvezde na levem pasu vesoljske večpasovnice ...

Aktualno-politična novica
8. 10. 2018 - 7.05

Raziskovalna ekipa z Leidenskega observatorija Univerze v Leidnu je s proučevanjem podatkov druge izdaje rezultatov meritev misije Evropske vesoljske agencije “Gaja” uspela zabeležiti več zvezd, ki se z velikimi hitrostmi približujejo Rimski cesti.

 

Projekt Evropske vesoljske agencije z imenom “Gaja” je vesoljska telemetrična postaja, opremljena z inštrumenti, sposobnimi izmeriti pozicijo in razdaljo do zvezd z veliko natančnostjo. Namen misije observatorija pa je izdelati največji 3D-katalog vesolja.

 

Do sedaj je Gaja locirala že več milijonov zvezd, ekipi raziskovalcev iz Leidna pa je s pomočjo teh meritev uspelo skonstruirati položaje in njihove vektorje hitrosti za več kot sedem milijonov zvezd. Primarni namen raziskovanja Leidenske raziskovalne ekipe je bil locirati zvezde, ki zapuščajo Rimsko cesto. Na njihovo presenečenje pa so odkrite zvezde drvele proti središču Rimske ceste.

 

Ob interakciji galaksije z močnim gravitacijskim poljem, kot je na primer črna luknja, lahko to polje zvezdo iztrga iz njene potencialne jame ter jo pošlje na novo pot. Take zvezde imajo lahko zelo velike hitrosti - v našem primeru vse tja do 700 kilometrov na sekundo - ter smeri, ki niso odvisne od njihovega prejšnjega gibanja.

 

Če opažene zvezde prihajajo iz drugih galaksij, nam to lahko pove več o sestavi njihovih izvornih okolic, podobno kot nam meteoriti omogočajo proučevanje tujih planetov.

 

Tako je odkritje zvezd iz tujih galaksij pomembno za odkrivanje sestav izvorov teh zvezd, hkrati pa z odkritjem tako imenovanih hiperhitrih zvezd znanstveniki gradijo nove modele gibanja ter nove aparature za merjenje novoodkritih zvezd.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.