Aerodinamična jajca

Aerodinamična jajca

Aktualno-politična novica
30. 6. 2017 - 7.05

Dobro jutro v zadnjem znanstvenem britoffu pred poletnim odmorom. Evolucijski razvoj jajc je bil ključen za preživetje prvih vretenčarjev, ki so zapustili morja in poselili kopno. Tekom nadaljnjega razvoja so se jajca postopoma oblikovala v pestro paleto različnih oblik. Tako danes poznamo pri pticah množico različnih jajčnih oblik, od povsem kroglastih do podolgovatih  in ovalnih jajc. Čemu so v evoluciji jajca pridobila raznolike oblike pa ponuja odgovor nedavna raziskava objavljena v reviji Science.

Jajca pridejo v mnogo različnih oblikah, vse oblike pa je možno zvesti na kombinacije dveh dimenzij: eliptičnosti in simetričnosti. Močno eliptična jajca, kot denimo jajca kolibrijev, so podolgovate oblike, medtem ko so neeliptična jajca kroglasta. Simetričnost jajc pa se nanaša na enakomerno porazdelitev oblike vzdolž osi jajc. Tako so na primer izredno nesimetrična jajca hruškaste oblike.

Avtorji raziskave so zabeležili obliko jajc preko 1400 vrst ptic iz celega sveta in jih porazdelili glede na os simetričnosti in eliptičnosti. Nato so raziskovalci in raziskovalke pregledali katere značilnosti ptic se ujemajo med vrstami, ki so legla jajca podobnih oblik.  

Kot se je izkazalo, obstaja največja povezava med obliko jajc ter letalnimi navadami ptic. Ptice, ki velik del svojega življenja preživijo v zraku, imajo bolj ozka in podolgovata, oziroma eliptična jajca. Nasprotno pa ležejo neleteče ptice, kot na primer noji, jajca bolj kroglaste oblike.

Po mnenju avtorjev je razlog za takšno prilagoditev prednost vitkih teles pri konstantnem letenju. Kroglasta oblika namreč zavzame relativno veliko površine glede na volumen, zaradi česar bi bile ptice z okroglimi jajci manj aerodinamične. Rešitev tega problema je ovalna oblika, ki je sicer daljša, a zavzame manjšo površino pri istem volumnu jajc. Zaradi tega ptice s takšnimi jajci pri letenju ustvarijo manjši upor.

Leteče ptice so imele v razvoju selekcijsko prednost, če so imele jajca podolgovate oblike, saj so na ta način pri letenju morale vložiti manj truda. Zaradi tega so na primer jajca dveh izredno različnih vrst ptic, denimo kolibrijev in albatrosov, med sabo po obliki podobna, saj obe vrste velik del svojega življenja preživita v zraku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness