»Bad trip« ali zdravljenje depresije

Aktualno-politična novica
22. 11. 2022 - 8.05

Britanske raziskovalke in raziskovalci so v reviji The New English Journal of Medicine objavili izsledke klinične študije, v kateri so ugotovili, da lahko z ustreznim odmerkom psilocibina močno zmanjšamo simptome depresije pri bolnikih in bolnicah, ki se ne odzivajo na običajno zdravljenje.

Ena izmed oblik depresije je na terapijo rezistentna depresija. Definiramo jo kot obliko, pri kateri se kljub zdravljenju s klasičnimi antidepresivi simptomi ne izboljšajo.  Kot alternativne možnosti zdravljenja se zadnjih nekaj let poleg ketamina preiskuje tudi psihedelik psilocibin, ki ga naravno najdemo v gobah iz rodu Psylocibe. Njegova aktivna oblika psilocin deluje kot delni agonist serotoninskih receptorjev in aktivira podskupino ionskih kanalov, kar izboljša razpoloženje. 

Razvoj analogov psihedelikov, ki ne povzročijo halucinacij, a ohranijo antidepresivni učinek
 / 2. 2. 2022

Podjetje COMPASS Pathfinder je zasnovalo in financiralo drugo fazo klinične študije, v katero je bilo vključenih 233 posameznikov in posameznic iz Evrope in Severne Amerike z diagnosticirano na terapijo rezistentno depresijo. Namen študije je bil določiti primeren in učinkovit odmerek psilocibina ter oceniti njegovo varnost. Za vrednotenje stopnje depresije so uporabili eno izmed standardnih vprašalnih lestvic, in sicer Montgomery-Åsbergina lestvica depresije. Z vprašalnikom, pri katerem je možno zbrati največ 60 točk, se ocenjuje čustveno stabilnost in vedenje. V primeru rezultata več kot 34 točk govorimo o depresiji visoke stopnje. 

Dva tedna pred administracijo psilocibina so udeleženci in udeleženke prenehali jemati zdravila, ki vplivajo na centralni živčni sistem. Ob prisotnosti zdravnika je devetinsedemdeset posameznikov prejelo enkratno dozo 25 miligramov psilocibina, petinsedemdeset 10-miligramsko in devetinsedemdeset preiskovancev 1-miligramsko dozo, kar je predstavljalo kontrolno skupino. 

Tri tedne po terapiji so z uporabo vprašalnika ponovno ocenili duševno stanje in rezultat primerjali z začetnim seštevkom. Ugotovili so, da je prejeta doza 25 miligramov psilocibina pri 37 odstotkih udeleženk in udeležencev za polovico zmanjšala stopnjo depresije. Pri manjših odmerkih so bili rezultati izboljšanja slabši. Pri 10 miligramih se je stanje izboljšalo le 9 odstotkom, pri 1 miligramu pa 8 odstotkom preiskovancev. Stopnjo depresije so ocenili še dvanajsti teden po prejetem odmerku in ugotovili, da imajo vse skupine blažje simptome depresije kot pred začetkom sodelovanja v študiji.

V vseh skupinah udeležencev in udeleženk so zaznali visoko pojavnost neželenih učinkov, kot sta glavobol in slabost. Teh je bilo pričakovano največ na dan administracije psilocibina,  in sicer pri okoli 80 odstotkih preiskovancev, kasneje pa se niso več pojavljali.  Od drugega dne do tretjega tedna je o hudih neželenih dogodkih, med katere so spadali tudi poskusi samomora in samopoškodovanje, poročalo 9 odstotkov udeležencev v skupini z največjim odmerkom. Pri nižjih dveh odmerkih so bili neželeni učinki in dogodki manj izraziti.

V klinični študiji so statistično pomembno izboljšanje stanja depresije zaznali pri udeleženkah in udeležencih, ki so prejeli enkratni odmerek 25 miligramov psilocibina. Zaradi omejenega trajanja izboljšanja simptomov depresije in pojavnosti neželenih učinkov še ne morejo podati konkretnih zaključkov. Pred uporabo psilocibina za zdravljenje na terapijo rezistentne depresije bo treba opraviti še 3. in 4. fazo kliničnega testiranja. 

O  obetavnem tripu je pisala Eva.

Vir slike:https://beautifuldawndesigns.net/mushroom-drawings-and-watercolor-painti...

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness