Barvni vzorci žiraf

Aktualno-politična novica
8. 11. 2018 - 7.05

Žirafe imajo značilno obarvane vzorce kožuha, ki so zelo zapleteni in se med osebki iste vrste razlikujejo. Mednarodna raziskovalna skupina je dokazala, da potomci žiraf vzorce obarvanosti dlak dedujejo po materi. Vzorec obarvanosti ima vpliv tudi na preživetje potomcev.

 

Koža žiraf je temno sive barve, na njej pa najdemo vzorce obarvanja, ki so sestavljeni iz točk in trakov. Točkast vzorec se med osebki žiraf razlikuje tako v barvi kot tudi obliki – od ravnih z gladkimi robovi, pa do povsem eliptičnih z narezljanimi robovi.

 

Glavni namen točkastih vzorcev naj bi bil evolucijsko povezan s skrivanjem pred plenilci. V savanskem okolju vzorci obarvanosti žirafam omogočajo, da jih plenilci v okolju ne zaznajo tako hitro. Obstajajo pa tudi hipoteze o vključenosti vzorcev v termoregulacijo ter prepoznavo osebkov iste vrste.

 

Raziskovalci in raziskovalke so v Tanzaniji zajeli digitalne posnetke barvnih vzorcev samic in njihovih potomcev, jih analizirali in glede na lastnosti vzorcev obarvanja ugotavljali fenotipske podobnosti med samicami in njihovimi potomci.

 

Potrdili so, da so točkasti vzorci mater in potomcev zelo podobni. Tako so bili vzorci pri materah in njihovih potomcih podobne velikosti, imeli podobno obliko – bodisi kroga bodisi elipse – ter imeli podobne robove – ravne ali bolj narezljane. Na osnovi teh značilnosti so sklepali, da se lastnosti barvnih vzorcev dedujejo z matere na potomce.

 

Velikost točk in njihova oblika vplivajo na preživetje potomcev predvsem v prvih štirih mesecih življenja. Večja velikost in bolj nepravilna oblikovanost točk je po ugotovitvah avtorjev članka povezana z večjo verjetnostjo preživetja potomca.

 

Da bi potrdili vlogo obarvanosti vzorcev bodo potrebne dodatne genetske analize. Prav tako bi bilo treba širše spremljati in analizirati preživetje potomcev, da bi ugotovili, ali je preživetje potomcev povezano z vzorci ali nanje vplivajo tudi drugi dejavniki.

 

Življenje visokih žiraf je spoznavala bolj minijonska Mojca.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.