Debeli kolibriji

Debeli kolibriji

Aktualno-politična novica
18. 10. 2016 - 7:05

Prišla je jesen in mnoge ptice selivke že počasi odhajajo v južnejše kraje. Vedno krajši dan ter pomanjkanje hrane jih priganjata in tako čutijo selitveni nemir. Raziskovalka in raziskovalec z Univerze v Torontu sta opazovala, kako se na selitev pripravljajo rdečevrati kolibriji z latinskim imenom Archilochus colubris. V članku, objavljenem v reviji Animal Behaviour, sta opisala, kako določeni predstavniki te vrste pridobijo kar 44 odstotkov svoje teže v samo štirih dneh.

Rdečevrati kolibri je najbolj pogosta vrsta kolibrija, ki jo lahko vidimo vzhodno od reke Missisippi. Ti kolibriji zimo preživljajo v Srednji Ameriki, poleti pa odletijo proti severovzhodni Ameriki, kjer se parijo. V času selitve nekatere populacije brez postanka preletijo tudi do 1.500 kilometrov. Zaradi njihove majhnosti in hitre presnove bi ob prvem premisleku morda napačno sklepali, da ob treh gramih lastne teže težko hranijo energijsko rezervo. Še bolj zanimivo pa je dejstvo, da je količina shranjene energije za dolgo selitveno pot odvisna od starosti osebka.

V raziskavi so opazovali, kako potekajo njihove priprave na selitev. Znano je, da sta pri tej vrsti kolibrijev prisotna dva vedenjska vzorca. Osebki, mlajši od enega leta, slabše poskrbijo za svojo zalogo energije in zato na poti porabijo več časa za prehranjevanje. Starejši predstavniki, večinoma gre za samice, pa  v telesu nakopičijo veliko energije in tako skrajšajo čas selitve. Raziskovalca je zanimalo, kakšno vedenje omogoča, da te majhne ptice pridobijo skoraj polovico svoje telesne teže v samo štirih dneh.

Kolibriji, ki so za pot uspešneje kopičili maščobne zaloge, so v času pred selitvijo čez dan mirovali. Hrano so iskali predvsem zjutraj in zvečer. Vedenje si raziskovalci razlagajo tako, da je manjša količina zaužite hrane v popoldanskem času olajšala letenje. Glede na vnos hrane je bila tako poraba energije čez dan bolj ekonomična. Poleg tega je bila manjša tudi njihova poraba energije ponoči. Njihov nočni metabolizem je bil še počanejši kot sicer, telesna temperatura pa mnogo nižja od dnevne. Na ta načina torej starejši in bolj izkušeni kolibriji naberejo dovolj energije za hitro selitev na jug.

Na selitev vas je pripravila Urša.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.