Dinozaver Fabijan

Aktualno-politična novica
8. 12. 2020 - 7.05

Pred približno 220 milijoni let so se po ozemlju današnje Švice sprehajali več ton težki rastlinojedi dinozavri z dolgim vratom in majhno glavo, imenovani plateozavri. Paleontološka raziskovalna skupina z Univerze v Bonnu je novembra letos v svoji raziskavi prvič opisala skoraj popolno okostje mladega plateozavra. Poimenovali so ga Fabijan.

Raziskovalci in raziskovalke se pri proučevanju natančnega videza dinozavrov pogosto zanašajo na fosilne ostanke, ki so potonili v blato. V njem pa so do sedaj našli predvsem okostja odraslih živali. Fosile nekaterih mlajših plateozavrov so sicer prvič opisali že pred nekaj leti. Toda ti dinozavri so bili vendarle veliko večji od mladega Fabijana. 

Glede na dolžino vretenc raziskovalna skupina predvideva, da je bil Fabijan dolg le približno 2,3 metra, težak pa od 40 do 60 kilogramov. Če ga primerjamo z odraslim desetmetrskim plateozavrom, ki je tehtal štiri tone, je precej jasno, da je bil Fabijan še mladiček. To dodatno potrjuje dejstvo, da njegove kosti še niso bile dokončno izoblikovane.

Raziskovalci in raziskovalke so primerjali anatomske značilnosti in proučevali razmerja med velikostjo posameznih delov telesa. Osredotočili so se predvsem na razlike med Fabijanom in starejšimi dinozavri. Fabijan je imel glede na dolžino celotnega telesa nekoliko daljše sprednje okončine in vrat, kosti pa so bile tanjše. Vendar so bila ta odstopanja razmeroma majhna. Zato so sklepali, da so mlajši dinozavri precej podobni starejšim. Vseeno pa so se toliko razlikovali, da je Fabijan najverjetneje hodil še po vseh štirih, njegovi starši in drugi starejši plateozavri pa so hodili po dveh nogah. O tem je raziskovalna skupina sklepala glede na utrjenost njegovih kosti in sklepov.

Fabijan je torej pomemben člen v našem razumevanju razvoja in gibanja plateozavrov. Predvsem zato, ker je bilo do zdaj odkritih razmeroma malo fosilov mladičev. Sedaj pa je postal tudi lokalna znamenitost v švicarskem muzeju dinozavrov, kjer je glavna atrakcija za otroke.
 

Če pa bi znanstvenik Fabijan našel dinozavra, bi mu dal ime vajenec Ciril.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness