Divje orhideje na travnike!

Aktualno-politična novica
Orhideje
27. 10. 2022 - 8.05

Intenzivno kmetijstvo pušča na ekosistemih velike spremembe. In tudi ko to dejavnost opustimo, traja še mnogo let, da se ponovno vzpostavijo pogoji, na katerih lahko biva množica raznolikih, med seboj povezanih organizmov. V nedavno objavljenem znanstvenem članku so češki raziskovalci in raziskovalke opisali poskus, v katerem so preverjali kaljivost divjih orhidej s pomočjo inokuluma mikoriznih gliv. Zanimalo jih je predvsem, kako je mogoče divje orhideje ponovno naseliti na opuščene kmetijske površine

Travniki, ki vznikajo na opuščenih kmetijskih površinah, imajo v tleh preveč hranil in pomanjkanje organske snovi. Generalisti, vrste, ki so dobro prilagojene na spremembe v okolju, na takih območjih razmeroma dobro uspevajo, medtem ko njim nasprotne vrste, torej specialisti, ne. Na travnikih opuščenih kmetijskih površin je rast tako generalističnih kot specialističnih divjih orhidej omejena, saj za kalitev svojih semen nujno potrebujejo mikorizne glive, ki pa jih na omenjenih območjih primanjkuje.

V raziskavi so se osredotočili na štiri vrste orhidej, od katerih sta bili dve vrsti v odnosu do mikoriznih gliv generalistični, dve pa specialistični. V laboratorijskem delu so raziskovalke in raziskovalci preverjali, kako so semena orhidej združljiva z različnimi izolati gliv. V terenskem delu pa so preverjali kalitev semen orhidej, ki so bila »okužena« z izolati gliv in za eno leto posajena v zemljo obnavljajočih se travnikov. Po koncu poskusa so z molekularnimi metodami preverili, katere mikorizne glive so na kaljenih semenih orhidej prevladovale.

Rezultati raziskave so pokazali, da izolati gliv, ki so omogočali kalitev semen v laboratoriju, omogočajo tudi kalitev semen divjih orhidej v zemlji na travnikih. Uspeh kalitve s pomočjo gliv se je med posameznimi vrstami orhidej razlikoval. Semena specialističnih vrst orhidej so v večini primerov kalila le v primerih, ko so bila na semena inokulirane mikorizne glive. Generalistične vrste orhidej pa so izkoristile še prednosti v naravi prisotnih gliv in so kalile tudi v primerih, ko niso bile inokulirane z mikoriznimi glivami.

Dodajanje mikoriznih gliv k semenom orhidej je povečalo stopnjo njihove kalitve, kar je bilo izrazito predvsem pri specialističnih vrstah orhidej. V raziskavi opisana metoda lahko deluje kot orodje obnavljanja populacije divjih orhidej, ki so, mimogrede, pri nas tudi vse zavarovane, predvsem na območjih njihovih nekdanjih razširjenosti in tam, kjer so bila tla spremenjena zaradi intenzivne kmetijske dejavnosti.

O sajenju divjih orhidej sanjari Sebastjan.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.