Globokozemeljski rezervoarji vode

Globokozemeljski rezervoarji vode

Aktualno-politična novica
12. 3. 2018 - 7:05

Znanstveniki in znanstvenice z več univerz po svetu so sodelovali pri študiji o zalogah vode globoko v zemeljskem plašču. Obsevanja diamantov, izkopanih v Afriki  in Aziji, so pokazala, da vsebujejo vodo, kar nakazuje na to, da so globoko v zemeljski skorji še neodkrite zaloge vode.

 

Ekipa znanstvenikov iz Združenih držav Amerike, Kanade in s Kitajske je s pomočjo infrardečih in rentgenskih laserskih žarkov odkrila sledi ledu VII, kristalne oblike vode, ki nastane pod visokim pritiskom. Minerali, uporabljeni v študiji, so bili izkopani v Južni Afriki, na Kitajskem, v Kongu in Sierri Leone. Specifično pa so znanstveniki proučevali diamante in s pomočjo difrakcije, procesa lomljenja laserske svetlobe v kristalu, ter absorpcijskih spektrov svetlobe dokazali povečano vsebnost vode v danih kristalnih tvorbah.

 

Količine vode na zemeljski površini ni težko oceniti, drugače pa je s količinami vode pod njo. Večina svetovne vode se sicer nahaja v skorji, torej najvišji plasti zemeljskega plašča, prej omenjena študija pa je zadevala globlje plasti. Čeprav večina diamantov nastaja v zgornjem plašču, v globinah med 150-imi in 250-imi kilometri, jih nekaj nastane tudi globlje. Prehodno cono med zgornjim in spodnjim plaščem označuje globina med 400-timi in 660-imi kilometri, diamante, nastale na tej globini, pa lahko prepoznamo na podlagi elementarne strukture primesi, ki je izjemno specifična glede na globino.

 

Iz prejšnjih študij vemo, da je količina vode v zgornjem plašču relativno skromna, medtem ko se tisto v prehodni coni ocenjuje na 0,1 odstotka masnega deleža, kar je desetkrat več kot v zgornjem plašču. Dane številke so interpretirali na podlagi raziskav kamnin, za katere točno vedo, na kateri globini so nastale.

 

Kot omenjeno so v diamantih našli sledi ledu VII, ki nastane pod visokom pritiskom. Razen v laboratorijih so na Zemlji tako veliki pritiski mogoči samo v globinah Zemeljske skorje. Vsebnost ledu tako nakazuje skoncentrirana skladišča vode v globinah do 660 kilometrov. Opisana raziskava bo znanstvenikom omogočila natančnejše izračune glede količine vode v globinah Zemlje.

 

Z vami je po domačem vrtu že navsezgodaj ril vajenec Nejc.

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.