Goba, boljša od vilede

Aktualno-politična novica
6. 5. 2021 - 7.05

Onesnaženje okolja z zdravili proti raku predstavlja vedno večjo ekološko grožnjo. Poljska raziskovalna skupina je preučevala, kako glive bele trohnobe razgrajujejo dve protirakavi učinkovini. Ugotovili so, da lahko nekatere glive obe zdravili razgradijo do določene mere, in določali encime, ki so vključeni v proces razgradnje.

Odpadna zdravila so nevarna onesnažila, saj lahko predstavljajo resno grožnjo tako okolju kot človeškemu zdravju. Težava je v tem, da čistilne naprave niso zasnovane tako, da bi lahko odstranjevale farmacevtske učinkovine, saj so te prisotne v nizkih koncentracijah in so zaradi kompleksne strukture težko razgradljive. Mednje spadajo denimo citostatiki, ki že v nizkih koncentracijah povzročajo neželene učinke, poleg tega pa lahko prisotnost nekaterih drugih protirakavih učinkovin njihovo dejavnost še poveča.

Ker so se v preteklosti za razgradnjo nekaterih organskih spojin že dobro izkazale glive bele trohnobe, je raziskovalna skupina preizkusila njihovo sposobnost za razgradnjo dveh citostatikov. Pet različnih gliv so naselili na ločena gojišča s prisotnostjo enega izmed dveh citostatikov: bleomicina in vinkristina. Razgradnjo zdravil in njune razgradne produkte so spremljali 14 dni, obenem pa izvajali teste za preverjanje njihovih škodljivih učinkov na rastline, živali, bakterije in celične linije in vitro.

Na podlagi rezultatov testov so ugotovili, da je največ bleomicina razgradila gliva pisana ploskocevka, in sicer dobro tretjino v dveh tednih. Biorazgradnja vinkristina pa je še učinkovitejša, saj so kar štiri od petih gliv že po štirih dneh razgradile veliko večino učinkovine. Pomembno odkritje predstavlja tudi dejstvo, da so produkti, ki nastanejo med biorazgradnjo, mnogo manj toksični od obeh prvotnih zdravil. Raziskovalna skupina sicer še ni uspela poiskati vseh encimov, ki sodelujejo pri biorazgradnji, ugotovila pa je, da je pomemben udeleženec razgradnje zunajcelični encim lakaza.

Raziskava kaže, da bomo morda nekoč kot alternativo ali dodatek klasičnim čistilnim napravam lahko uporabljali tudi glive bele trohnobe. Pred tem pa morajo raziskovalci in raziskovalke še dobro raziskati presnovno pot biorazgradnje.

Pisane ploskocevke v gozdovih pogosto videva Živa.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.