Iskanje stekline v blatu

Iskanje stekline v blatu

Oddaja
Netopir
31. 12. 2019 - 7.05

Steklina je nevarna bolezen, ki se lahko z ugrizom prenaša z živali na človeka. Prizadene osrednje živčevje in vodi v smrt okužene osebe ali živali. V raziskavi, objavljeni v Zoonoses and Public Health, so primerjali uspešnost vzorčenja za določanje stekline iz ustne votline netopirjev z vzorčenjem njihovih iztrebkov.

Namen jemanja vzorcev je ugotavljanje razširjenosti stekline v populaciji netopirjev. V praksi se vzorči iz ustne votline netopirjev, kar je drago, zamudno, nevarno za tiste, ki vzorčijo, in zelo stresno za netopirje. Odvzeto število vzorcev je zato pogosto prenizko, da bi lahko uspešno sklepali o razširjenosti stekline v različnih populacijah netopirjev. Iztrebki pa so lahko dober nadomesten vzorec. Vzorčenje iztrebkov netopirjev ne moti in ni nevarno za tiste, ki vzorčijo, saj se steklina ne prenaša prek krvi, urina in iztrebkov.

Raziskovalna skupina je primerjala vzorce, pridobljene iz ustne votline in iz iztrebkov trupel netopirjev, pozitivnih na evropski netopirski lyssavirus 1. Ta virus je manj prenosljiv od klasične stekline, vendar pa se vseeno lahko prenaša na človeka. Treba je omeniti, da v Sloveniji steklina ni več prisotna. Skupina je vzorčila tudi tkivo možganov, žlez slinavk, jezika in črevesa, da bi ugotovila, od kod pride virus v iztrebke, saj se v telesu prenaša po živčevju in ne po prebavnem traktu.

Virusno RNK so našli v skoraj vseh iztrebkih, kar je primerljivo z detekcijo virusa v ustni votlini, vendar pa so ugotovili, da se v iztrebkih nahaja manj virusa kot v ustni votlini. V iztrebkih tudi niso odkrili prenosljive oblike virusa, ker se ga ni dalo izolirati in dokazati njegove nalezljivosti. Raziskovalci in raziskovalke predvidevajo, da je virus stekline v iztrebke prišel iz sline, ki so jo netopirji pogoltnili.

Raziskava ni pojasnila, ali se lahko v iztrebkih odkrije steklino že v predklinični fazi bolezni, ko so netopirji še videti zdravi, predvideva pa, da bi virus moral biti v iztrebkih prisoten že v času navideznega zdravja, saj naj bi prišel iz sline netopirja. Še vedno pa ostaja odprto vprašanje, kako dolgo po iztrebljanju se lahko najde virus v iztrebkih in kako povezati število vzorčenih iztrebkov s številom netopirjev na nekem kraju.

Po iztrebkih netopirjev je brskala vajenka Živa.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness