Izboljšan govor v tujem jeziku na račun alkohola

Aktualno-politična novica
16. 11. 2017 - 7.05

Gotovo se je komu od vas že zgodilo, da ste se na primer nek petkov večer na Metelkovi zapletli v pogovor s španskimi študenti na izmenjavi. V rahlo opitem stanju ste imeli občutek, da je vaše znanje španskega jezika dobilo krila. Pa je bilo res tako?

Raziskovalna skupina z Nizozemske je nedavno izvedla študijo, pri kateri so preučevali ta pojav. Zanimalo jih je, ali ima alkohol dejanske pozitivne učinke na govor v tujem jeziku ali pa gre tu le za lažen občutek, saj se ob uživanju alkohola poveča samozavest.

V študiji je sodelovalo 50 nemških študentov psihologije na Nizozemskem, ki so imeli opravljeno enako stopnjo izpita nizozemščine in so tudi predavanja poslušali v nizozemskem jeziku.

Polovica sodelujočih študentov je prejela kozarec alkoholne pijače, polovica pa kozarec vode. Sledil je test, pri katerem je vsak študent moral dve minuti v nizozemskem jeziku debatirati o isti temi. Pri tem so njihov govor poslušali rojeni govorci nizozemskega jezika, ki z ozadjem študije sicer niso bili seznanjeni.

Rezultati so v nasprotju s pričakovanji pokazali, da so se bolje odrezali tisti študenti, ki so predhodno pili alkohol. Boljšo oceno so prejeli zlasti na račun izgovorjave in bolj tekočega govora.

Avtorji in avtorice študije menijo, da bi boljša sposobnost govora tujega jezika morda lahko bila posledica tega, da alkohol zmanjša strah pred govorjenjem tujega jezika. Kot sami vemo, nam je dostikrat nerodno izgovarjati besede v tujem jeziku, manjša količina alkohola pa bi nas lahko sprostila in govor bi tekel bolj gladko.

Za konec velja omeniti, da rezultatov študije ne moremo jemati preveč splošno, saj je zajemala specifično populacijo. Tudi ocenjevalci niso bili strokovnjaki za jezik, zato so pri oceni morda spregledali kak pomemben aspekt govora. Upoštevati je treba tudi, da pri uživanju alkohola lahko hitro presežemo tisto mejo, pri kateri so učinki na sposobnost izražanja samo še negativni. Vseeno pa je študija podala zanimive rezultate in pokazala, da v tem urbanem mitu le tiči nekaj resnice.

 

Trezna je Znanstveni britoff napisala Barbara.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.