Jabolko ne pade daleč od drevesa

Aktualno-politična novica
30. 6. 2021 - 7.05

Na Nizozemskem je mednarodna raziskovalna skupina opazovala obnašanje mladih volkov ob migracijah in kako je to obnašanje odvisno od tropov njihovih staršev. Izsledke raziskave je objavila v reviji Animals.

V Evropi volkovi živijo v tropih, ki spominjajo na družine, saj so sestavljeni iz para staršev in njunih potomcev. Mladiči trop večinoma zapustijo po enem ali dveh letih, nakar si sami poiščejo nov teritorij kot samotarji. V tropu staršev se naučijo pomembnih življenjskih vzorcev – eden od teh naj bi bil, kateri plen lovijo, ko so odrasli. Raziskovalno skupino je zato zanimalo, ali med vzorce spada tudi to, da volkovi pogosteje plenijo drobnico in drugo živino.

Na Nizozemskem do 21. stoletja skoraj dvesto let ni bilo prisotnih volkov. Tja zahajajo le samotarji, ki iščejo novo ozemlje. Identifikacija volkov je potekala prek programa vzorčenja DNK, ki ga vodi Central European Wolf Consortium. S programom lahko identificiramo volkove samotarje in njihove starše, na podlagi česar lahko predvidimo vpliv tropa staršev na mlajše volkove. Raziskovalci in raziskovalke so opazovali sedemnajst volkov, ki so iz Nemčije vstopili na Nizozemsko med marcem 2015 in marcem 2019. DNK so vzorčili iz blata ali dlake ter sluzi ubite drobnice. Volkove so opazovali samo prvih šest mesecev od vstopa na Nizozemsko, saj so v tem času volkovi na novem teritoriju še neizkušeni in se najverjetneje opirajo na izkušnje iz tropa njihovih staršev.

Raziskovalna skupina je ugotovila, da od sedemnajstih volkov trije niso bili povezani z ubijanjem drobnice, temveč so lovili samo divjad. Pri tem so bili vsi trije volkovi prisotni na mestih, kjer so drugi volkovi ubijali drobnico. Ker je na Nizozemskem več slabše zaščitene drobnice kot v Nemčiji, bi od vseh volkov lahko naivno pričakovali, da bodo lovili prav drobnico. Po primerjavi s tropi njihovih staršev pa je razvidno, da so bili ravno tisti trije volkovi iz tropov, v katerih tudi starši niso ubijali drobnice.

Volkove je torej treba odvračati od ubijanja drobnice že v tropih njihovih staršev, kar lahko dosežemo s pomočjo električnih pastirjev in pastirskih psov. Ker pa to ni vedno možna rešitev, se lahko trope in s tem mlajše volkove od ubijanja drobnice odvrne na druge načine. Ovcam bi denimo lahko nadeli ovratnice, ki bi ob ugrizu njihovega vratu volka stresle z električnim šokom. Prav tako bi lahko blizu volkov nastavili mrtvo ovco ali kozo, v kateri bi bil emetik. Ta bi volkove pripravil do bruhanja, zaradi česar ne bi več želeli jesti drobnice, zato bi se volkovi samotarji drobnici izogibali.

Volkove je opazovala Živa.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness