Jesti ali ne jesti? Jesti!

Aktualno-politična novica
Hranjenje paglavcev.
21. 5. 2018 - 7.05

Paglavci žab izkoristijo vse ponujene možnosti, da lahko dosežejo minimalno velikost telesa, ki sproži začetek metamorfoze, ter dosežejo maksimalno velikost telesa po metamorfozi. Raziskovalna skupina Univerze v Michiganu je iskala vzrok za neomejeno prehranjevanje paglavcev.

 

Večina paglavcev se prehranjuje s planktonom, rastlinsko hrano in odmrlimi organskimi delci. V začetnih razvojnih fazah veljajo za izredno požrešne – v obdobju pred metamorfozo namreč nadzor nad količino zaužite hrane običajno ni prisoten. Med metamorfoznim klimaksom, to je obdobje metamorfoze oziroma preobrazbe, se količina zaužite hrane osebkov žab zmanjšuje.

 

Pri paglavcih se v bližini spolnih organov nahaja primarno maščobno tkivo. Maščoba se v telesu paglavca nabira tik pred začetkom metamorfoze in se povečuje do maksimalnih količin, ki jih doseže v času metamorfoznega klimaksa. Količina maščobe določa stanje telesa paglavca – od nje sta odvisna tudi začetek in napredek metamorfoze.

 

Raziskovalna skupina je preučevanim paglavcem določala količino mRNA molekul za leptin. Leptin je hormon, ki se pri paglavcih žab izraža tik pred začetkom metamorfoze. Pri odraslih žabah je leptin signal za regulacijo vnosa hrane in porabe energije. Prisoten je tudi pri sesalcih, kjer vpliva na centre za nadzor vnosa hrane in poveča presnovo.

 

Analize RNA molekul so pokazale, da mRNA za leptin ni prisotna niti v oocitah niti v embrijih žab. Pojavijo se šele v kasnejših fazah razvoja paglavca, največji porast molekul mRNA za leptin pa so zasledili tik pred začetkom metamorfoze, ko je prišlo tudi do porasta količine maščobnih telesc. Pri osebkih, ki pred metamorfozo niso imeli na voljo velikih količin hrane, se je količina molekul mRNA za leptin zmanjšala.

 

Z napredovanjem metamorfoze dozorijo tudi živčne povezave v hipotalamusu.  Ta razvoj bi lahko bil povezan z naraščajočimi koncentracijami leptina, saj ta hormon v predmetamorfnih možganih paglavcev sproži celične delitve. Poleg mRNA za leptin se v času metamorfoze poveča tudi prepisovanje drugih genov, ki so vključeni v nadzor hranjenja in presnovo. To kaže na to, da je faza metamorfoze v razvojnem krogu žab ključnega pomena za dozorevanje centrov za nadzor hranjenja v hipotalamusu.

 

Na koncu metamorfoze lahko osebki nadzorujejo hranjenje, njihov prebavni trakt se reorganizira. Črevesje se skrajša, oblikuje se epitelij, ki je bolj prilagojen na mesojedi način prehranjevanja. V obdobju pred metamorfozo je prebavni trakt spiralno zvit ter rumeno-rjave barve. V času klimaksa pa postane transparenten in neobarvan, kar je prav tako posledica prehoda na nov način prehranjevanja. Potrdili so tudi zmanjšanje mokre in suhe telesne mase - to je bilo bolj izrazito pri suhi telesni masi, zato sklepajo, da je zmanjšanje telesne mase posledica izgube vode.

 

S premagovanjem želje po hranjenju se je borila Mojca.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.