kačji vrtnarji

kačji vrtnarji

Aktualno-politična novica
14. 2. 2018 - 7.05

Znano je, da so kače plenilke ter da se rastline na njihovem jedilniku znajdejo zgolj po nesreči. Vendar rezultati raziskave, objavljene v reviji Proceedings of the Royal Society B, kažejo na pomembno vlogo teh plazilcev pri širjenju semen različnih rastlinskih vrst.

 

Rastline so zaradi svoje zakoreninjenosti razvile najrazličnješe načine širjenja semen, ki jim omogočajo kolonizacijo novih območij. Enega izmed njih predstavlja zoohorija ali širjenje semen s pomočjo živali. Pri tem načinu živali rastlinska semena kot slepe potnike prenašajo na svojem telesu ali pa jih neprebavljena izločijo po okusnem obroku.

 

V omenjeni študiji so odkrili, da kače, sicer stroge mesojedke z gladko kožo, semena širijo prek procesa, imenovanega sekundarna disperzija semen, ki je že znan pri nekaterih drugih vrstah plenilcev. V tem primeru plenilec zaužije rastlinska semena, ki so se skrivala v ali na plenu in jih kasneje izloči.

 

Do predstavljene ugotovitve so raziskovalci in raziskovalke prišli, ko so si podrobneje ogledali vsebino prebavil petdesetih muzejskih primerkov različnih vrst klopotač. V njih so našli devetsto enainsedemdeset rastlinskih semen. To so bila semena, ki so jih kot svoj zadnji obrok zaužili različni glodavci, ki so jih klopotače ujele, še preden so ti semena lahko prebavili.

 

Pomembno je poudariti, da so kače idealne živali za širjenje semen. Zaradi izključno mesne diete njihova prebavila ne izločajo encimov, ki bi lahko razgradili zaužita semena. Poseben način prehranjevanja, pri katerem kače plen kar v celoti pogoltnejo, pa preprečuje mehanske poškodbe semen. Slednjim v prid gre tudi počasen kačji metabolizem, na račun katerega lahko več tednov ostanejo v prebavilih, kjer so varna pred zunanjim okoljem.

 

Študija predstavlja kače v drugačni luči: ne le kot neusmiljene plenilce, ki uravnavajo populacije manjših živali, vendar tudi kot pomembne akterje pri širjenju in ohranjanju vegetacije. Vse to še poveča nepogrešljivost kač za svetovne ekosisteme.

 

Za vas je sikal Gregor.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentarji

luzer_4

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness