Kaj bi spužve brez bakterij

Aktualno-politična novica
29. 3. 2017 - 7.05

Raziskovalna skupina z Univerze v Tel Avivu poroča o spužvah iz Rdečega morja ter njihovih simbiotskih bakterijah. Slednje v svoji notranjosti zadržujejo strupeni kovini arzen in barij ter s tem varujejo spužve pred njunimi toksičnimi učinki.

Topne oblike arzena in barijevi ioni predstavljajo vseprisotne okoljske toksine, ki se lahko akumulirajo v organizmih višje v prehranjevalni verigi. Pri človeku delujejo rakotvorno in povzročajo razvoj nevrodegenerativnih bolezni. Spužve, ki dnevno prefiltrirajo 50 000-kratni volumen svojega telesa, so še posebej izpostavljene toksinom v vodi.

Spužve v Rdečem morju v sebi kopičijo visoke koncentracije arzena in barija; pravzaprav gre za rekordne vrednosti, izmerjene v živih organizmih.  V omenjeni študiji so odkrili, da se arzen in barij zadržujeta v membranskih veziklih bakterij iz rodu EntOtheOnella, ki naseljujejo notranjost spužve. Kar polovico spužvinega volumna predstavljajo simbiotske bakterije.

Bakterije strupene kovinske elemente kemično spremenijo in vgradijo v notranjost svojih celic ter jih tako naredijo zdravju neškodljive. Natančen mehanizem in encimi, vpleteni v takšno detoksifikacijo, še niso povsem poznani. Gre pa za nenavaden način, s katerim se spužve s pomočjo bakterij zavarujejo pred strupenimi kovinami, prisotnimi v vodi.

Nadaljnje raziskave bi lahko omogočile gojenje bakterij iz rodu Entotheonella v z arzenom in barijem onesnaženih vodah. To bi ustavljalo proces bioakumulacije in zmanjšalo toksične učinke strupenih kovin.

Za konec pa vas vabimo na Dneve industrijske robotike, ki se odvijajo še danes, jutri in pojutrišnjem na Fakulteti za elektrotehniko. Več informacij o dogodku najdete na spletni strani dnevirobotike pika si.

V notranjost spužve se je podala Katarina.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Prispevek je zelo zanimiv, ampak arzen je polkovina in ne kovina.

Prispevek je zelo zanimiv, ampak arzen je polkovina in ne kovina.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness