Kaj za zlomka gori?

Aktualno-politična novica
19. 3. 2021 - 7.05

Pojavnost požarov na širših geografskih območjih je med drugim mogoče spremljati s pomočjo satelitskih posnetkov zemeljskega površja, manjši požari pa se zaradi prenizke ločljivosti satelitskih posnetkov takšni detekciji izognejo. Raziskovalno skupino sta zanimali pojavnost manjših požarov in točnost dosedanjih ocen izpustov ogljika; svoje izsledke pa je predstavila v reviji PNAS

Kadar je na območju zaneten požar, se to na zajetem satelitskem posnetku opazi kot sprememba odbojnosti površja, saj dim odbija veliko infrardeče svetlobe. Za natančno določitev odbojnosti pa so potrebni posnetki visoke ločljivosti. Ločljivost satelitskih posnetkov, s katerimi običajno spremljamo požarno ogrožena območja, je približno 500 krat 500 metrov. S to metodo je bilo zato mogoče popisati le požare, ki zajemajo vsaj četrtino kvadratnega kilometra. 

Raziskovalke in raziskovalci pa so v študiji uporabili posnetke iz baze Evropske vesoljske agencije, ki je uspela razviti tehnologijo zajemanja z ločljivostjo 20 krat 20 metrov. To je raziskovalni skupini omogočilo, da je spremljala manjše požare in podrobneje določila, kdaj in kje so ti nastali ter njihovo trajanje. 

V raziskavi so tako s primerjavo stare tehnologije ocenili, da je v Afriki zaradi požarov prizadetih kar 80 odstotkov več površin, kot so predvidevali do sedaj. Prav tako manjši požari predstavljajo skoraj polovico vseh požarno prizadetih površin. Kako pa ti podatki spremenijo ocene o globalnih izpustih ogljika v zrak? Po novih ocenah požari v Afriki doprinesejo kar 1,44 petagrama ogljika, kar je vsaj 31 odstotkov več, kot so predvidevali. 

Spomnimo, da območje Podsaharske Afrike predstavlja kar 70 odstotkov vseh požarnih območij na svetu. Hkrati se na požarno ogrožena območja med drugim širijo obdelovalne površine in infrastruktura, ki omejijo velikost požara. V zadnjih letih tako narašča število manjših požarov; ti postajajo pomemben dejavnik pri ocenjevanju količine izpustov ogljika v okolje in torej zahtevajo podrobnejše spremljanje.

 

Ognja v naravi ne kuri Klara.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness