Ko je velikost pomembna!

Aktualno-politična novica
6. 4. 2018 - 7.05

Opice vrste rilčar prepoznamo po izrazito velikem nosu, ki se je v evoluciji razvil pri samcih te vrste. Razvoj večjega nosu naj bi bil posledica njihovega haremskega načina življenja ter spolnega tekmovanja znotraj vrste.

 

Samci različnih vrst primatov imajo posebne morfološke značilnosti, pri čemer govorimo o spolnem dimorfizmu. To pomeni, da obstajajo značilnosti, ki se med spoloma razlikujejo in po katerih lahko že na videz ločimo med spoloma iste vrste. Tudi človek ni izjema - tak znak predstavlja na primer brada pri moških. Vse omenjene morfološke značilnosti imajo pomembno vlogo pri komunikaciji med samcem in samico.

 

Rilčarji so vrsta opic, ki jim domorodci pravijo bekantani. Gre za endemično vrsto opic na jugovzhodnem azijskem otoku Borneo. Samci vrste imajo izrazito velik nos, ki pri samicah ni prisoten. Prav tako velik nos kot oblika spolnega dimorfizma ni prisoten pri drugih primatih. Samci vrste imajo v primerjavi s samicami iste vrste izrazito večjo telesno maso, kar bi lahko bilo povezano z njihovim socialnim načinom življenja v haremu.

 

Mednarodna skupina raziskovalcev in raziskovalk je v reviji Science Advances raziskovala pomen povečanega nosu pri samcih. Opravili so morfološke meritve velikosti nosu, testisov in velikosti telesa. Ocenili so tudi strukturo haremske skupine ter izvedli analizo vokalizacije samcev.

 

S pomočjo dobljenih rezultatov so potrdili, da je velikost nosa zanesljiv napovedovalec uspešnosti samca v privabljanju samic. Večji nos pri samcu je običajno povezan z njegovim prevladujočim socialnim položajem v skupini ali pa z visokim številom semenčic v testisih. Večji testisi proizvajajo več sperme kot manjši, kar bi lahko pomenilo selektivno prednost, povezano z večjim številom oploditev samic.

 

Znanstveniki in znanstvenice so potrdili povezavo med velikostjo nosu samca ter velikostjo harema. Največji nos imajo haremski samci. Velikost nosa haremskih samcev so primerjali z velikostjo nosu samcev, ki so živeli v skupinah, ki so jo sestavljali zgolj samci. Ugotovili so, da je nos največjega samca v skupini samih samcev bistveno manjši od velikosti nosu haremskih samcev. Velik nos ima torej pomembno vlogo pri privabljanju samic pa tudi pri tekmovanju med samci. Vokalizacijske analize so pokazale, da je vokal samca povezan tudi z njegovo telesno maso.

 

Haremske skupine različnih samcev pogosto živijo blizu skupaj, včasih si delijo celo isto drevo, pa kljub temu do večjih bojev med samci ne prihaja. Vzrok za to je velik nos, ki ima vlogo statusnega simbola. Z njim haremski samec odvrača druge samce pred napadom. Starejše samice sicer pogosto prehajajo med različnimi haremskimi skupinami, kar bi lahko kazalo na to, da velikost nosu vpliva na izbiro partnerja pri samicah. Na vprašanje, ali je samicam pomembna zgolj velikost nosa, pa bodo odgovorile raziskave v prihodnosti.

 

O velikih nosovih je za vas pisala Mojca.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.