Ko zaspanost postane bolezen

Aktualno-politična novica
22. 3. 2019 - 7.05

Na mrzlem severu Evrope se je dansko-švedsko-norveška raziskovalna skupina z združenimi močmi dokopala do spoznanja, da je vendarle tudi narkolepsija avtoimunska motnja. Gre za motnjo spanja, ki se manifestira kot huda dnevna zaspanost. Kot poročajo v reviji Nature Communications, bolezen povzroči naš lastni imunski sistem, ki iz neznanega razloga začne uničevati nevrone, v katerih nastajajo nevropeptidi, ki uravnavajo spalni cikel.

Toda še preden zaradi nenadzorovanega celodnevnega zehanja sami sebi postavite strašno diagnozo narkolepsije, dobro napnite ušesa in prisluhnite današnji znanstveni novici. Narkolepsija namreč ni običajna jutranja zaspanost - za to motnjo spanja stoji trajno porušen cikel spanja in budnosti. Hudo dnevno zaspanost, ki jo lahko spremlja tudi nenadna izguba mišičnega tonusa, naj bi povzročali limfociti T, ki napadajo telesu lastni hipokretin oziroma nevrone, ki ga izločajo.

Hipokretin je nevropeptid, ki v zdravih možganih zelo natančno uravnava cikel spanja in budnosti. Limfociti T tipa CD8, ki imajo moč uničevanja telesu lastnih celic, pa naj bi imeli tudi sposobnost vezave in uničenja nevronov hipokretina. Čeprav že dolgo domnevajo, da je narkolepsija bolezen avtoimunskega izvora, znanstvenice in znanstveniki tega do sedaj še niso uspeli potrditi.

V tokratno raziskavo so bili vključeni krvni vzorci 20 posameznikov, ki imajo diagnozo narkolepsije, ter 52 zdravih posameznikov. Pri vseh so najprej preverili prisotnost genov, ki so povezani s povečano nagnjenostjo do narkolepsije. Nato so poskušali spremljati vezavo limfocitov T tipa CD8 iz zbranih krvnih vzorcev na različne peptide, ki pripadajo nevronom hipokretina. Prisotnost iskanih limfocitov v krvi so še dodatno potrdili z njihovo vezavo na delce virusov.

S pomočjo zelo natančnih metod so prvič do sedaj zaznali večjo prisotnost uničujočih limfocitov T tipa CD8 v krvi posameznikov, ki imajo narkolepsijo. Za bolj natančne rezultate pa bi bilo treba namesto krvnih vzorcev pridobiti vzorce likvorja ter isto preiskavo opraviti kmalu po postavitvi diagnoze oziroma ko pričakujemo, da je avtoimunski odziv limfocitov T najmočnejši.

Tudi brez narkolepsije je v petkovo jutro zazehala Andrea.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.