Kontracepcija in geni

Aktualno-politična novica
18. 3. 2019 - 7.05

Raziskava različic gena CYP3A7 in njihov vpliv na nivo hormona, ki preprečuje ovulacijo.

Kontracepcija pri večini žensk uspešno preprečuje neželeno nosečnost. Kljub temu obstajajo primeri, ko ženske kljub redni uporabi kontracepcijskih sredstev zanosijo. Eno od možnih razlag, zakaj je tako, je v nedavni raziskavi podala raziskovalna skupina, ki je spremljala, kakšen vpliv imajo na kontracepcijska sredstva različice gena, ki je odgovoren za razpad hormona etonogestrela.

Etonogestrel je sintetični ženski hormon, ki preprečuje sprostitev jajčeca iz jajčnikov. Hormon je podoben estrogenu, uporablja pa se kot kontracepcijski vsadek. Pri tem se po vstavitvi vsadka tik pod kožo etonogestrel v majhnih količinah stalno sprošča v krvni obtok.

Za razpad hormonov v telesu so pri fetusu odgovorni produkti gena CYP3A7, v odrasli dobi pa njihovo vlogo prevzamejo produkti drugega gena CYP3A4. Gre za encimske proteine, ki sodijo v skupino citokromov in jih sicer najdemo predvsem v jetrnih celicah, kjer so med drugim pomembni tudi pri presnovi zdravil.

Raziskava je vključevala 350 zdravih žensk, ki so kot obliko kontracepcijskega sredstva uporabljale omenjeni podkožni vsadek, ki sprošča hormon etonogestrel. Omenjena kontracepcijska metoda spada med najbolj zanesljive, saj je možnosti za napako pri uporabi zelo malo. Običajno namreč vsadek pod kožo namesti zdravnik. Raziskovalci so preverili genska zaporedja žensk, vključenih v raziskavo, ter preverili količino hormona etonogestrela v krvnem obtoku.

V raziskavi so ugotovili, da imajo ženske z mutiranim genom CYP3A7, pri katerih ostanejo omenjeni geni aktivni tudi v dobi odraslosti, v telesu manj etonogestrela kot tiste, pri katerih mutacija ni prisotna. Tako so opazili, da je bila količina etonogestrela pri 28 odstotkih žensk z omenjeno različico gena CYP3A7 pod nivojem, ki naj bi glede na navodila proizvajalcev preprečil sprostitev jajčeca iz jajčnika. Količina hormona je bila pod to mejo tudi pri 9 odstotkih žensk, pri katerih mutacija gena ni prisotna.

Omenjeno mutacijo gena CYP3A7 ima sicer 5 odstotkov ženske populacije, pri katerih je tveganje za pojav neželene nosečnosti, kljub uporabi kontracepcije, najverjetneje večje. Kljub ugotovljenim genetskim vplivom dokazov, ki bi porajali dvome o uspešnosti kontracepcijskih sredstev, za zdaj še ni.

Kontracepcijske tegobe je spoznavala Mojca.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.