Kultlurni čmrlji

Kultlurni čmrlji

Aktualno-politična novica
21. 2. 2017 - 7.05

Znanstveniki z londonske univerze Queen Mary poročajo, da so čmrlji kljub svojim majhnim možganom sposobni učenja kompleksnih dejavnosti. Še več, na novo priučene sposobnosti lahko prenašajo na svoje sovrstnike in potomce, kar omogoča njihov prenos čez več generacij. To pa je v osnovi kultura.

 

V raziskavi, objavljeni v reviji PLOS Biology, so znanstveniki sprva preizkusili sposobnost čmrljev za učenje kompleksnih netipičnih dejavnosti. Z netipičnimi dejavnostmi so mišljene tiste, s katerimi se poskusna žival ne sreča v naravnem okolju. V tem primeru je bila ta dejavnost vlečenje vrvice - ob uspešno opravljenem delu so bili čmrlji nagrajeni s sladko vodo.

 

Čeprav so znanstveniki pričakovali, da črmlji ne bodo sposobni rešiti omenjene naloge, so velik del čmrljev uspeli izučiti. Majhen odstotek čmrljev, tako imenovanih inovatorjev, se je opravila priučil popolnoma samostojno.

 

Podučene čmrlje so nato vstavili v kolonije nevednih čmrljev. Po pričakovanjih se je znanje o vlečenju vrvi od tistih, ki so znali, preneslo na tiste, ki niso. Na presenečenje raziskovalcev se je znanje prenašalo iz kolonije v kolonijo vse dokler so eksperiment ponavljali, kar je bilo kar štiri generacije. Kontinuirano prenašanje znanja iz kolonije v kolonijo pa je osnova kulture.

 

Glavni namen raziskave je bil ravno prikaz dejstva, da se kultura, ki naj bi bila značilna predvsem za višje organizme, lahko razvije tudi v vrstah z zelo omejnimi kognitivnimi sposobnostmi. Kultura torej nikakor ni značilna ali lastna ljudem in se lahko razvije v vrstah s precej preprostimi sposobnostmi učenja.

 

Za tiste bolj radovedne še povezava do izvornega članka: ​

http://journals.plos.org/plosbiology/article?id=10.1371/journal.pbio.100...

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.