Mikrobni aerosoli

Aktualno-politična novica

V današnjem Znanstvenem britoffu bomo govorili o mikrobnih aerosolih. Obširna skupina kalifornijskih znanstvenikov in znanstvenic je v laboratoriju poustvarila morsko okolje in ugotavljala, kateri mikroorganizmi so se ob valovanju morja zmožni pretvarjati v aerosole.

Aerosoli so manjši delci snovi, ki lebdijo v zraku. Večinoma so aerosoli prašni delci, meglice in dim, poznamo pa tudi naravne aerosole. Med naravne aerosole uvrščamo cvetni prah, rastlinske trose in tudi mikroorganizme. Na tak način se po zraku lahko prenašajo alergene snovi in patogeni mikroorganizmi. Za bakterijske aerosole so predhodno že ugotovili, da lahko potujejo tudi do enajst tisoč kilometrov daleč, v zraku pa se lahko zadržujejo tudi po več tednov. Podobno so za aerosole virusov, ki napadajo alge, ugotovili, da ostajajo kužni tudi po več sto prepotovanih kilometrih.

To, kako mikrobi postanejo aerosoli, še ni povsem znano. Znano pa je, da ima velik vpliv na njihovo prenašanje in na preživetje v obliki aerosola velikost posameznega mikroorganizma. Vplivajo tudi količina vlage v okolju, temperatura in sestava okolja. Aerosoli nastajajo iz mehurčkov, ki se pojavljajo v zgornji plasti morske gladine. Ta plast je debela manj kot en milimeter, v tem milimetru pa se kopičijo številne organske molekule, bakterije in virusi.

Raziskovalci in raziskovalke so v omenjenem poskusu v laboratoriju vzpostavili zaprt vodni sistem s trinajst tisoč litri vode iz lokalnega morja. Sistemu so dodajali filtriran zrak. S hranili so sprožili cvetenje morja, z umetno induciranim valovanjem pa so raziskovali nastanek mikrobnih aerosolov.

V 34 dneh potekanja poskusa so spremljali spreminjanje bakterijskih in virusnih skupnosti v aerosolih, v zgornji plasti morske gladine in pod vodno gladino. Zanimalo jih je, če se prehajanje bakterij in virusov v atmosfero med posameznimi vrstami razlikuje. Ugotovili so, da pri bolj sorodnih bakterijskih vrstah obstaja podobno velika možnost, da bodo bakterije prešle v zrak in postale aerosoli.

Ugotovili so tudi, da se bakterijske celice pogosteje kot virusi nahajajo v obliki aerosolov. Poleg tega so dokazali, da se v aerosole pogosteje pretvorijo virusi, ki so obdani z lipidno ovojnico. Do podobnih ugotovitev so prišli tudi pri bakterijah - vrste z bolj hidrofobno celično površino se pogosteje nahajajo na morski gladini in pogosteje po zraku potujejo v obliki aerosolov.

 

V aerosole se je poglobila Nataša.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.