Moj otrok ne bo jedel mesa

Aktualno-politična novica

Že dalj časa se vedno več ljudi odloča za rastlinsko prehrano. Razlogi za to so izboljšanje kakovosti življenja živali, spodbujanje dobrega počutja posameznika in zmanjšanje vpliva na podnebje. Poljski raziskovalci in raziskovalke so v reviji Journal of Clinical Nutrition objavili študijo, v kateri so preučevali vpliv brezmesne diete na razvoj in rast otrok med petim in desetim letom starosti. 

Študijo so v Varšavi izvedli v obdobju med letoma 2014 in 2016 ter v njej zajeli 187 zdravih otrok. Od tega je bilo 63 otrok vegetarijancev, 52 veganov in 72 vsejedcev. Raziskovalna skupina je zbrala podatke o rasti, sestavi telesa, srčno-žilnem tveganju in stanju mikrohranil pri vegetarijanskih in veganskih otrocih ter te primerjala s skupino otrok, ki so v prehrani uživali tudi meso.

Vsejedci so bili izbrani tako, da so se po spolu, starosti, izobrazbi matere in kraju bivanja tesno ujemali z izbranimi vegetarijanci in vegani. Sodelujoči so sledili brezmesni dieti v povprečju že vsaj 5 let.

Ugotovili so, da imajo otroci, ki se prehranjujejo vegetarijansko, manjše tveganje za pomanjkanje makro- in mikro nutrientov, fiziološko stanje srčno-žilnega sistema pa je nekoliko slabše kot pri omnivornih otrocih. Otroci z vegansko dieto imajo bolj zdrav srčno-žilni profil in manj telesne maščobe kot njihovi vrstniki vsejedci, vendar pa dieta lahko vpliva na rast in vsebnost mineralov v kosteh.

Študija je pokazala, da so bili otroci, ki se prehranjujejo vegansko, v povprečju nižji za 3 cm in imeli za 4–6 odstotkov nižjo vsebnost mineralov v kosteh. Prav tako je bilo več kot trikrat bolj verjetno, da jim primanjkuje vitamina B12, kot pri otrocih, ki so vsejedci. Hkrati so imeli tudi 25 odstotkov nižjo raven lipoproteinov z nizko gostoto, torej nezdrave oblike holesterola, in nižjo raven telesne maščobe.

Strokovnjaki pozivajo k uporabi dodatkov vitamina B12 in vitamina D ob rastlinski prehrani in močnejše osveščanje staršev. Dodajanje vitaminov je priporočljivo predvsem za izboljšanje zdravja kosti, zmanjšano tveganje za kasnejšo osteoporozo in zlome.

Veganski otroci so uživali manj beljakovin, kalcija, vitamina B12 in vitamina D, kar lahko pojasni manj ugodne koncentracije vitaminov v njihovih kosteh in serumu. Vegetarijanski otroci so imeli slabši zdravstveni profil srca in ožilja kot veganski otroci, a to predvsem zaradi uživanja predelanih rastlinskih živil z manjšo vsebnostjo vlaknin. Raziskava je potrdila, da sámo prakticiranje rastlinske diete ni zagotovilo za zdravega posameznika v razvoju. 

Svojih otrok z brezmesno prehrano ne bo silila Jana.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.