Nabiranje pingvinjih kakcev

Aktualno-politična novica
23. 2. 2023 - 8.05

Raziskovalna skupina iz Peruja je v nedavno objavljenem znanstvenem članku poskušala ugotoviti, kakšen vpliv ima pridobivanje guana na ogroženo vrsto Humboldtovega pingvina.

Guano je skupek iztrebkov ptic ali netopirjev, ki se zaradi svoje rodovitnosti, vsebuje namreč veliko dušika, množično uporablja v kmetijski industriji. Nabiranje guana je v Peruju v preteklih dveh stoletjih povzročilo ogromen upad števila ptic, ki gnezdijo na obalah. Med njimi je tudi Humboldtov pingvin. Nabiranje guana je namreč v preteklosti močno posegalo v gnezditveni proces ptic zaradi prisotnosti človeka in njegovega razdiranja gnezd. Danes je po zaslugi državne agencije pridobivanje guana strogo nadzorovano, vendar ostaja vrsta pingvinov kljub temu ogrožena.

Raziskovalna skupina je poskušala preveriti ali se v letih, ko nabirajo guano, zmanjša število gnezd in spremeni fenologija gnezdenja, torej ali se spremeni čas razmnoževalnega procesa pingvinov. S tem namenom so v obdobju enajstih let, ko je bilo pridobivanje guana že nadzorovano, na območju Punta San Juan spremljali število gnezd in čas njihovega pojavljanja. V letih 2012 in 2019 se je na proučevanem območju nabiralo guano, zato so lahko podatke primerjali z opazovanji gnezdilnih kolonij pingvinov, v katere ni bilo posegov.

Rezultati raziskave so pokazali, da nabiranje guana v opazovanem obdobju ni imelo vpliva na število gnezd in fenologijo gnezdenja. Pri tem so opazili spremembe v gnezdenju pingvinov predvsem zaradi vplivov El Niña, ki se je odvijal v letih 2015–16 in 2017. Gre za odklon temperature na morski gladini, s sabo pa prinaša različne vremenske motnje. Raziskovalna skupina je spremembo fenologije v teh obdobjih pripisala predvsem pomanjkanju hrane zaradi odstopanj od običajnih vremenskih vzorcev.

Omejeno nabiranje guana na obalah Peruja predstavlja primer, kako lahko ohranimo ravnotežje med ekonomskimi in naravovarstvenimi interesi. A vendar je za nadaljnje ohranjanje vrste pingvinov nujno tudi spremljanje ostalih dejavnikov oziroma motenj, ki vrsto ogrožajo. Tukaj so avtorice in avtorji članka izpostavili predvsem zvočno onesnaženje, ki nastaja med nabiranjem guana in pa možnost povečanja populacij podgan, ki se prehranjujejo z jajci pingvinov.

Na današnje jutro je vse do pingvinjih gnezdišč Peruja potoval Sebastjan.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.