Ne rabim kače za protistrup

Aktualno-politična novica
30. 3. 2020 - 7.05

Vsako leto zaradi stupenih ugrizov kač umre več kot sto tisoč ljudi. Protistrup lahko proizvedemo le s predhodnjim pridobivanjem strupa direktno iz kač, kar pa je za kače precej stresen dogodek. Nizozemska znanstvena skupina z Univerze v Utrechtu je v reviji Cell objavila raziskavo, v kateri so ustvarili organoide iz strupnih žlez koralne kobre. Ti organoidi pa so bili sposobni proizvajati velike količine strupa.

Organoid je 3D miniaturna in poenostavljena različica organa, proizvedena v laboratoriju iz le nekaj celic, ki prikazuje realistično mikroanatomijo organa. Tako je v primeru predstavljene raziskave raziskovalna skupina vzgojila organoid iz celic strupnih žlez kače. Ta je nato celo izločal velike količine strupa. 

Vsaka kača ima v svojem strupu na desetine različnih bioaktivnih komponent. To so izjemno močne molekule, ki delujejo tako, da plenu preprečijo, da bi pobegnil. Večina kač lahko že z enim samim ugrizom ubije plen, ki je velikokrat večji od nje. Strupi različnih vrst kač učinkujejo zelo raznoliko, nekateri namreč delujejo na možgane plena, drugi na živčno-mišične stike, nekateri pa lahko povzročijo strjevanje krvi. 

Svojo raziskavo so znanstveniki in znanstvenice izvedli na zarodkih kač, ki so jih odstranili iz oplojenih jajc tik pred izvalitvijo. Odvzeli so jim majhne koščke tkiva iz strupnih žlez. Te celice tkiva so gojili na zelo nadzorovanih gojiščih, ki so jim dodali tudi rastne faktorje. Celice so se kmalu začele deliti in združevati v strukture – organoide. Ti organoidi so vsebovali celice, ki imajo zmožnost izvenceličnega izločanja. 

Po enomesečnem gojenju organoidov je raziskovalna skupina z metodo kvantitativni PCR analizirala izražanje genov za proizvodnjo toksinov. Ugotovili so, da prednji del žleze izloča drugačne toksine kot zadnji del. To kaže na kompleksnost strupnih žlez. Raziskovalni skupini je uspelo prepoznati vsaj štiri različne vrste celic v organoidih strupnih žlez. 

Sedem dni po nastanku organoidov so preverili še proteinski ekstrakt, ki ga je izločal. S tekočinsko kromatografijo in masno spektrometrijo ter s poskusi na podganah so potrdili, da je proizveden strup biološko aktiven in zelo podoben strupu iz živih kač. 

S takšnimi postopki bi tako lahko na malo drugačen, varnejši in neboleč način preučevali raznovrstne žleze in njihove produkte. Prav tako bi se z vpeljavo takšnih poskusov lahko vsaj delno zmanjšalo število poskusov na živalih. 

 

Svojega hišnega ljubljenčka skakača pred kačami varuje Iza.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.