Nevaren, a uporaben parazit

Aktualno-politična novica
11. 11. 2021 - 8.00

Kadar je govora o parazitih, se večinoma omenjajo njihovi negativni učinki na organizem. Raziskava, izvedena na miših in objavljena v reviji Journal for ImmunoTherapy Cancer, pa opisuje, kako bi lahko z uporabo parazita Toxoplasma gondii povečali občutljivost določenih vrst tumorjev na imunoterapijo. 

Naš imunski sistem ves čas poskuša odstranjevati tumorske celice, ki se pojavljajo v telesu. Z imunoterapijo skušamo to odstranjevanje še okrepiti. Vendar pa ta pristop ni tako uspešen pri tistih tumorjih, ki izkoriščajo različne mehanizme, da se zakrinkajo in skrijejo med zdrave celice, ali pa so obkroženi s celicami, ki zavirajo imunski odziv. Raziskovalna skupina je želela z uporabo parazita Toxoplasma gondii imunskemu sistemu pokazati, kje se nahajajo te skrite tumorske celice, in tako povečati učinkovitost imunskega odziva na tumor. 

Toxoplasma gondii je parazit, ki živi v celicah in lahko okuži veliko toplokrvnih živali ter se pogosto pojavi tudi pri ljudeh. S tehnologijo CRISPR je raziskovalna skupina naredila sev parazita z odstranjenimi geni, ki so odgovorni za bolezenske znake. Ta sev so nato injicirali neposredno v tumorje miši z različnimi vrstami raka. 

Parazit je v injiciranih tumorjih povzročil močan vnetni odziv imunskega sistema, kar je pripomoglo k prepoznavanju in odstranjevanju tumorskih celic. Ta pristop je posledično tudi povečal občutljivost tumorjev na imunoterapevtsko zdravljenje. Imunski odziv ob uporabi parazita pa se ni pojavil zgolj v injiciranih tumorjih, ampak se je nadaljeval tudi v tumorjih na drugih mestih v mišjem telesu in spodbudil njihovo odstranjevanje. To dvojno zdravljenje z uporabo imunoterapije in parazita je znatno zmanjšalo rast tumorja in povečalo delež miši, ki so preživele različne vrste raka. 

 

Uporabo nevarnega parazita je opisovala Iza.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.