Nevarnosti sodobne tehnologije

Aktualno-politična novica
29. 6. 2017 - 7.05

Uporaba elektronskih naprav kot so pametni telefoni, je v današnjem času vse bolj pogosta. Uporabljajo se tako za delo kot za sprostitev. Pogosta uporaba teh naprav je bila v preteklosti že povezana z bolečinami v vratu, ramah in rokah. V novi študiji so raziskovalci in raziskovalke podrobneje proučili vpliv uporabe elektronskih naprav na roke in zapestje.

Znano je, da dolgotrajno ponavljanje istih gibov roke lahko privede do težav. V zapestju lahko pride do zadebelitve mehkih tkiv, kot so tetive mišic, kar poveča pritisk na mediani živec. To povzroči bolečino, mravljinčenje in omrtvičenje v strukturah, ki jih ta živec v roki oživčuje. V skrajnem primeru se težave rešuje z operacijo.

V študiji je sodelovalo 48 ljudi, s povprečno starostjo 20 let. Razdeljeni so bili v dve skupini po 24. V prvi skupini so bili posamezniki, ki so elektronske naprave, to so računalniki, igralne konzole, tablice in telefoni, uporabljali manj pogosto, v povprečju 3 ure na dan. V drugi skupini so bili bolj intenzivni uporabniki s povprečno uporabo 9 ur na dan.

V prvi skupini, ki je elektronske naprave uporabljala bolj zmerno, jih je imelo težave z bolečinami v roki 25 odstotkov. V drugi skupini z bolj intenzivnimi uporabniki, pa jih je imelo težave kar 92 odstotkov. Ta bolečina je bila tudi bolj izrazita. Ultrazvok je pokazal, da imajo ti uporabniki večji in bolj sploščen mediani živec. Statistična analiza podatkov je razkrila močno povezavo med dolžino uporabe elektronskih naprav in intenziteto bolečine.

Poleg časa uporabe je velik dejavnik tveganja za bolečino tudi položaj roke. Pri uporabi telefonov je roka v bolj nenaravnem položaju kot pri ostalih napravah, na primer računalniški miški. Kadar je zapestje upognjeno ali iztegnjeno, je pritisk na živec večji.

Kot eno izmed rešitev avtorji študije predlagajo bolj ergonomske oblikovanje naprave, do takrat pa lahko težave z zapestjem rešujete sami. Med uporabo naprav imejte zapestje v čim bolj nevtralnem položaju. Pri rokovanju z napravami se izogibajte nepotrebno velikim silam. Na koncu si še vsake 30 minut vzemite vsaj 5 minut premora in ga izkoristite za raztegovanje zapestja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.