Ni čebele

Aktualno-politična novica
12. 6. 2018 - 7.05

Ljudje smo si število nič morali izmisliti. Sedaj se nam zdi samoumevno in ga uporabljamo vsak dan. Vemo tudi, da nekatere druge živali razlikujejo med večjimi in manjšimi količinami. V poskusih, kjer imajo na izbiro več ali manj hrane, uspešno izbirajo večjo količino hrane. Kako dobro pa druge živali razumejo nič?

Mednarodna raziskovalna skupina je poznavanje niča preučila pri medonosnih čebelah. Znano je, da čebele lahko sledijo in prepoznajo nizke količine stvari, ampak do sedaj ni bilo znano, ali ločijo tudi nič od nečesa. Da bi to preverili, so v raziskavi deset čebel naučili, da so ločile med večjo in manjšo količino. To so storili tako, da so čebele postavili pred dva sočasna dražljaja, in sicer pred sliko z manj objekti in sliko z več objekti na belem ozadju. Na belem ozadju so bili narisani trije geometrijski liki v črni barvi, na drugem belem ozadju pa jih je bilo pet. Če je čebela odletela proti sliki z manj liki, je za nagrado dobila sladkano vodo. Ko so se čebele naučile pravila in so nalogo reševale z 80-odstotno natančnostjo, je sledil test.

Na testu so čebele videle sliko z belim ozadjem brez likov, torej nič, in sliko s tremi geometrijskimi liki. Čebele so s kar 64-odstotno natančnostjo izbirale sliko, ki je prikazovala nič.

Da bi potrdili domneve o razumevanju količine nič, so drugo skupino čebel naučili tudi, da so izbirale slike z več liki. Sledil je test, ki je v tem primeru vključeval par slik z manjšim in večjim številom likov na belem ozadju. Čebele, ki so bile priučene izbirati slike z večjim številom likov, so tudi v testni fazi izbirale tiste slike, na katerih je bilo več likov. V nekaterih primerih tudi več črnih likov, kot so jih videle v fazi učenja.

Poleg tega pa je raziskovalna skupina preverila tudi, ali čebele razumejo prazno množico kot del številskega kontinuuma. Da bi to preverili, so čebele morale ločiti med sliko z nič liki in sliko z bodisi enim do šest likov na belem ozadju. V primeru, da je nič del kontinuuma, bi se morala uspešnost izbire slike brez likov pri čebelah izboljšati glede na vedno večje število likov na drugi sliki v paru. To se je tudi zgodilo v poskusu.

Čebele torej ločijo nič od nečesa. Pa to pomeni, da razumejo število nič? Število nič smo si ljudje izmislili in predstavlja simbolno reprezentacijo niča. Vseeno pa lahko občudujemo, kako dobro druge živali razumejo številčnost. Kar pa ni nepričakovano, saj je v naravi dobro vsaj približno oceniti, ali nad teboj preži veliko plenilcev ali nič in ali si naletela na bogato mesto hranjenja ali pa se pred teboj nahaja ena velika praznina niča.

Nad ničem se čudi Zarja.

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.