Organske molekule v orbiti mlade zvezde

Aktualno-politična novica
12. 2. 2019 - 7.05

Vsa živa bitja so sestavljena iz celic, celice iz molekul, molekule iz atomov. Vsa vidna materija je pravzaprav sestavljena iz molekul, vendar med živim in neživim najdemo dokaj močno začrtano linijo: proteine.

Iz osnov organske kemije vemo, da so osnovni gradniki življenja ogljik, vodik in kisik. Ti namreč sestavljajo večino živih bitij in zaradi njih vejo kemije imenujemo organska. Med organske molekule tako štejemo vse od alkoholov in ketonov do aminokislin in proteinov.

V okolici zvezde V883 Ori, ki je od nas oddaljena 1350 svetlobnih let, so astronomi in astronomke s pomočjo teleskopov ALME - Atakamske velike milimetrske mreže - našli organske molekule. Zaradi narave samega zvezdnega sistema so se bližnji kristali ledu stopili in vplivali na absorpcijski spekter svetlobe te zvezde. Vsaka zvezda oddaja svetlobo v zelo širokem frekvenčnem spektru, vsaka molekula pa uspešno absorbira svetlobo pri določenih frekvencah. Tako dobimo serijo črnih linij pri točno določenih frekvencah in s pomočjo spektralne analize lahko razberemo, katere molekule so povzročile katere temne črte.

Avtorji članka so zapisali, da so med ledenimi delci v orbiti zvezde odkrili prisotnost metanola, acetaldehida, acetona in še nekaj ostalih ogljikovodikov. Sama najdba je v skladu s splošno sprejetim konsenzom o prisotnosti organskih spojin v osončjih. V našem osončju jih imamo polno, vendar znanstveniki in znanstvenice za izboljšanje modelov osončij potrebujejo eksperimentalne podatke, do katerih je težko priti.

Pri uporabi spektralne analize oddaljenih ozvezdij imamo težave z določevanjem absorpcijskih spektrov, saj v primeru, da so molekule preblizu zvezdi, enostavno ne pustijo dovolj jasnega odtisa. V primeru zvezde V883 Ori pa so bili pogoji za uporabo frekvenčne analize veliko boljši, saj zvezda pogosto izbruha material in s tem molekule potisne stran od sebe. Tako so bile molekule na ravno pravi točki, da smo jih lahko zaznali na Zemlji.

Kot že rečeno, je vsaka meritev oddaljenih ozvezdij pomembna za samo razumevanje tako vesolja kot našega osončja. V primeru zvezde Ori pa smo dobili nove podatke o prisotnosti organskih molekul v zgodnjih fazah razvoja tujega osončja in s tem dobili pomembne podatke za izdelavo modelov osončij.

 

Z vami sem na valovih ledu in alkohola surfal Nejc.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.