Pionirska presaditev matičnih celic

Pionirska presaditev matičnih celic

Aktualno-politična novica
4. 4. 2017 - 7.05

 

Osemindvajsetega marca 2017 je starejši japonski moški postal prvi prejemnik reprogramiranih celic tuje osebe. V pionirskem posegu so kožne celice odraslega darovalca sprva reprogramirali v inducirane pluripotentne matične celice, ki so sposobne tvoriti večino drugih tipov celic. Slednje so nato spremenili v vrsto celic, ki jih najdemo v mrežnici, ter jih presadili v oko prejemnika.

 

Znanstveniki in znanstvenice pričakujejo, da bo presaditev preprečila nadaljnji razvoj starostne degeneracije rumene pege, ki je eden glavnih razlogov za slabovidnost pri starejših. Sicer pa je poseg prelomen iz nekega povsem drugega razloga. Ista raziskovalna skupina je namreč uspešnost take presaditve v zdravljenju starostne degeneracije rumene pege v letu 2014 že dokazala. Ključna razlika med poskusi pa je v tem, da so tokrat prvič v zgodovini v takem posegu uporabili inducirane pluripotentne matične celice tuje osebe.  

 

Možnost uporabe pluripotentnih matičnih celic bi močno poenostavila pristop k celični terapiji. Pri slednji je namreč največji problem ravno vir celic. Do sedaj so v celičnih terapijah uporabljali predvsem celice, pridobljene iz pacienta samega, ali pa embrionalne matične celice, pri katerih obstajajo številni etični problemi. Inducirane pluripotentne matične celice lahko naredimo iz skoraj katerihkoli celic, ki jih najdemo v odraslem človeku, kot na primer iz kože ali belih krvničk.

 

Glavno omejitev pri uporabi induciranih pluripotentnih matičnih celic predstavlja strah, da bi te celice v pacientu tvorile tumorje ali da bi jih imunski sistem pacienta zavrnil. Vodja poskusov Shinya Yamanaka trdi, da se slednjemu lahko izognemo s preprostim genetskim ujemanjem celic darovalca s pacientom na treh ključnih genih, ki sodelujejo v imunskem sistemu. Natančneje gre za genski kompleks  HLA, ki kodira celične znake, po katerih imunski sistem razlikuje lastne celice od tujih.

 

Uporaba induciranih pluripotentnih matičnih celic bi lahko močno pocenila in poenostavila področje celične terapije.

O izmenjavi celic je tipkal Atila.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness