pra-gozd ali gozd

pra-gozd ali gozd

Aktualno-politična novica
16. 3. 2017 - 7:05

Tropski deževni gozd predstavlja enega najbolj divjih in neraziskanih kopenskih ekosistemov. Čeprav se človekov pritisk na ta obsežen pas zelenja okoli ekvatorja stopnjuje iz leta v leto, naj bi bil razvoj tropskega pragozda v preteklosti prepuščen zgolj mehanizmom narave.

Rezultati študije, objavljene v reviji Science, kažejo, da vsaj v primeru amazonskega deževnega gozda temu ni tako. Znanstvenice in znanstveniki iz številnih raziskovalnih ustanov so v obsežni raziskavi, ki je povezovala tako ekologe kot arheologe, dokazali, da so na drevesno sestavo amazonskega pragozda močno vplivali tamkajšnji staroselci.

V omenjeni raziskavi so se osredotočili na dele gozda v bližini arheoloških najdišč, saj je bil v preteklosti človekov vpliv tam največji. Primerjali so dejansko in računalniško generirano modelno zastopanost dreves na teh območjih. Ugotovili so, da so nekatere drevesne vrste veliko bolj pogoste kot bi to pričakovali iz modelnih napovedi. Od skupno skoraj 5000 različnih drevesnih vrst jih 85 odstopa od modelnih pričakovanj, od te peščice dreves pa jih 20 po svoji pogostosti preseže ostale.

Ti rezultati kažejo, da na razvoj tropskega deževnega gozda ljudje vplivamo že tisoče let. Drevesa z uporabnim lesom ali užitnimi plodovi so načrtno sadili v bližino naselij. Prav ta priljubljenost med ljudmi jim je omogočila prodor in prevlado v odročnejših delih gozda. Priljubljena drevesa amazonskih staroselcev vključujejo kavčukovec, kakavovec, različne palme in pa ostala drevesa z užitnimi plodovi. Študija lepo nakazuje, kako ljudje, skupaj z ostalimi vrstami, spreminjamo svoje življenjsko okolje sebi v prid, posledice naših posegov v naravo pa so opazne še stoletja po tem, ko območja prepustimo naravnemu razvoju. Prav tako študija odpira vprašanje, kaj je naravno, neokrnjeno in nedotaknjeno.

Đunglo vam je v drugačni luči predstavil Gregor.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

a tole veste mogoče?
All Eyes on The Amazon - Dutch Lottery!!!!!

ISS part of a coalition of eleven environmental and human rights groups and local community groups which have recently been awarded a grant of 14.8 million euros by the Dutch National Postcode Lottery.
The coalition is led by Hivos and Greenpeace and includes the Association of Indigenous Peoples in the Amazon (COICA), Digital Democracy, the World Resources Institute (WRI), the University of Maryland (UMD), INTERPOL LEAF, and the NGOS Both ENDS, WITNESS and ARTICLE 19.
The project All Eyes on the Amazon will combine modern technologies, such as satellites, drones and tablets, with the centuries old knowledge of the Indigenous inhabitants of the Amazon in an attempt to halt deforestation.

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.