Pridi na večerjo

Pridi na večerjo

Aktualno-politična novica
16. 1. 2020 - 7.05

Embalaža je pomemben dejavnik za ohranjanje kakovosti hrane in komercialne privlačnosti produkta, hkrati pa olajša njen transport. Danes mora embalaža poleg zaščitnih, obveščevalnih in trženjskih funkcij imeti še dodatne funkcionalne lastnosti ter izpolnjevati številne zahteve določenega trga. Raziskovalna skupina je v reviji Sustainability objavila raziskavo, v kateri so se ukvarjali s testiranjem liofilizirane beljakovinske strukture kot alternativno surovino za biorazgradljivo embalažo.

Nedavne študije so dokazale, da se škrob lahko uporabi za pridobivanje biorazgradljive pene, namenjene izdelavi embalaže. Beljakovinski derivati so najbolj privlačni biopolimeri za izdelovanje tanke plasti zaščitnih filmov, primernih za zaužitje, saj zagotavljajo visoko hranilno vrednost, odlične mehanske lastnosti in so odporni na kisik. Raziskovalna skupina je iskala alternativo obstoječemu umetnemu materialu, ki bi imela podobne lastnosti, vendar bi bila ob odsluženju biološko razgradljiva.

V raziskavi so obravnavali potrebo po trajnostnem razvoju okolju prijazne embalaže. Raziskovalna skupina je pripravila material iz liofiliziranih beljakovinskih struktur, ki je primeren za zamrznjeno hrano. Liofilizirane beljakovinske strukture so obdelane s postopkom sušenja, v katerem se z zamrzovanjem odstrani vodo iz bioloških in organskih snovi, ki se jih drugače s segrevanjem poškoduje. Prav tako so raziskovalci in raziskovalke opredelili nekatere termofizične lastnosti razvitega materiala. 

Prototipne embalaže so izdelali iz beljakovin albuminov, ki so služile za pridobitev liofiliziranih struktur. Primerjali so kinetiko odmrzovanja hrane, shranjene v tej embalaži in v embalaži iz penastega polistirena oziroma stiroporja, ter ugotovili, da sta materiala primerljiva.

Raziskava je potrdila, da je možno uporabljati albuminsko peno v obliki liofilizirane beljakovinske strukture kot alternativni embalažni material za zamrznjeno hrano. Material je izdelan v skladu s trajnostnim razvojem, ustreza standardom prehrambene embalaže in je popolnoma razgradljiv, primeren za kompostiranje ter izdelan iz naravnih virov. Poleg biološke razgradljivosti liofilizirane beljakovinske strukture, material odlikuje visoka sposobnost izolacije in nizka teža. Material zagotavlja ustrezno zaščito za shranjevanje zamrznjene hrane. Poleg tega so vse sestavine liofilizirane beljakovinske strukture stoodstotno odobrene za stik s hrano, zato predstavljajo dober nadomestek penastega polistirena oziroma stiroporja za proizvodnjo embalaže, primerne za hrano.

 

Večerjo je odmrznila vajenka Andreja.

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.