Protimikrobni peptidi namesto antibiotikov?

Aktualno-politična novica
27. 5. 2021 - 7.05

Mednarodna raziskovalna skupina v reviji ACS Biomaterials Science & Engineering poroča o gelu s kovalentno vezanim peptidom, ki ima protimikrobne lastnosti.

Enega prvih korakov pri zdravljenju vnetih kožnih ran pogosto predstavlja nanos antibiotikov na rano. Pri tovrstni terapiji so antibiotiki pogosto neučinkoviti, saj je treba za učinkovito zdravljenje točno identificirati mikrobe, nato pa izbrati ustrezen antibiotik. Dodatno težavo povzročajo tudi vse pogosteje prisotne bakterije, odporne proti antibiotikom.

Pri določenih terapijah, kot je denimo zdravljenje kožnih vnetij, bi morda lahko nekoč namesto antibiotikov uporabili peptide s protimikrobnim delovanjem. Peptidi so spojine, sestavljene iz dveh do več deset aminokislinskih ostankov, gradnikov proteinov. Vendar se v bioloških okoljih, kot je denimo kri, peptidi zelo hitro razgradijo; razgradnja lahko namreč traja od nekaj minut do nekaj ur. Njihova kratkoživost predstavlja veliko težavo pri njihovi uporabi v klinični praksi.

Njihovo življenjsko dobo lahko v bioloških okoljih med drugim podaljšamo s kovalentno vezavo na določene materiale. Mednarodna raziskovalna skupina je protimikrobni peptid, sestavljen iz petnajstih aminokislin, kovalentno vezala na porozni gel iz polimera poloksamera 407. Slednji se v kozmetični industriji pogosto uporablja za raztopitev oljnih sestavin v vodi, najdemo pa ga tudi v tekočinah za čiščenje kontaktnih leč in v ustnih vodah.

Raziskovalke in raziskovalci so pokazali, da je peptid, vezan na gel, v človeškem serumu ohranil svoje protimikrobne lastnosti največ dva dni. V sklopu laboratorijskih testov so pokazali, da ima gel močan protimikrobni učinek proti bakterijam Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, odporni proti antibiotikom, in proti meticilinu odporni Staphylococcus aureus, bolje poznani pod kratico MRSA. Vse naštete bakterije so prisotne pri kožnih vnetjih. Delovanje protimikrobnega gela so testirali tudi na podganah. Slednjim so v kožne zareze vtrli gel s peptidom ali brez peptida, preden so rano zašili, pa so nanjo nakapljali še bakterije Staphylococcus aureus. Po 24 urah so v ranah z gelom s peptidom zaznali 100-krat manj bakterij, po 72 urah pa 10-krat manj bakterij kot v ranah z gelom brez peptida.

Izsledki raziskave nakazujejo, da bi gele s kovalentno vezanimi protimikrobnimi peptidi morda lahko uporabljali denimo pri izdelavi materialov za povijanje ran, saj se z vezavo na gel bistveno podaljša čas, ko so peptidi protimikrobno aktivni.

Peptide ja za zajtrk pojedla Angelika.

 

facebook twitter rss

 

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness