Ptice pevke selivke

Aktualno-politična novica
17. 4. 2018 - 7.05

Raziskovalke in raziskovalci s švedske Univerze v Lundu so na podlagi analize številnih vrst ptic iz Afrike in Evrope prišli do zanimivega sklepa glede evolucije ptic selivk. Pokazali so, da imajo manj razvit imunski sistem od ptic, ki celo leto ostanejo v Afriki. Razlog za to naj bi bilo okolje v tropski Afriki, kjer je prisotnih mnogo več različnih patogenov kot v Evropi.

Številne vrste ptic se poleti, v obdobju parjenja, selijo iz toplejših tropskih regij proti severu ali jugu. Kaj točno je razlog za to, še vedno ni povsem jasno; raziskovalci in raziskovalke iz Lunda pa so ponudili zanimivo razlago tega fenomena. Pri pregledu genov, vključenih v imunski sistem 1300 vrst ptic pevk, so odkrili, da imajo evropske ptice veliko manj razvit imunski sistem kot sorodne ptice iz Afrike. Presenetljivo pa imajo ptice selivke, ki pozimi ostanejo v Afriki, poleti pa se selijo v Evropo, prav tako relativno slabše razvit imunski sistem od tistih, ki v Afriki bivajo stalno.

Avtorji raziskave postavljajo hipotezo, da je s patogeni bogato afriško okolje spodbudilo evolucijo v smeri razvitejšega imunskega sistema, ki omogoča boljšo obrambo ptic pred bakterijami in virusi. Nasprotno pa so evropske ptice, ki so izpostavljene manj raznolikim patogenom, razvile šibkejši imunski sistem. Podobno je s pticami selivkami, ki poleti migrirajo v Evropo. Ta lokacija jim koristi v ključnem obdobju parjenja, saj so mladiči še posebej občutljivi na nevarne patogene v okolju.

Kljub temu pa preživijo ptice selivke vsaj polovico leta v s patogeni bogati Afriki, kar poraja vprašanje: čemu niso te ptice prav tako razvile boljšega imunskega sistema, sposobnega obrambe pred pestro skupino patogenov, če pa med njimi preživijo dobršen del življenja?

Avtorji sklepajo, da gre razlog iskati v dejstvu, da razvitejši imunski sistem poleg dobre zaščite pred bakterijami in virusi pomeni tudi številne potencialno škodljive posledice. Tako na primer visoko razvit imunski sistem pomeni večjo verjetnost razvoja avtoimunih bolezni in kroničnih vnetij. Migracije pticam selivkam torej omogočajo preživetje z manj razvitim imunskim sistemom. S tem, ko poleti migrirajo iz Afrike v Evropo, se od nevarnih patogenov odmaknejo v ključnem obdobju parjenja, hkrati pa se izognejo nevarnim neželenim učinkom, ki jih s sabo prinaša visoko razvit imunski sistem.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.