S cepivi nad raka

S cepivi nad raka

Aktualno-politična novica
11. 12. 2019 - 7.05

Rak dojke oziroma mlečne žleze je eden najpogostejših rakov, ki prizadene predvsem ženske in druge predstavnice sesalcev. Proti njemu se raziskovalci in raziskovalke poskušajo boriti tudi s cepivi, ki bi stimulirala imunski odziv na rakave celice. Raziskovalna skupina Univerze v Auburnu je opazovala učinke takšnega cepiva na raka mlečne žleze. Ugotovila je, da podaljša čas preživetja in poveča kvaliteto življenja psic z rakom mlečne žleze. Ugotovitve so uporabne tudi v humani medicini, saj je pasji tip tumorja človeškemu zelo soroden. 

 

Cepivo so pripravili tako, da so tumorske celice iz mlečnih žlez psic združili z belimi krvničkami, izoliranimi iz periferne krvi. Te so organizmu skozi bezgavke predstavile antigene tumorskih celic, kar je izzvalo imunski odziv. Za stimulacijo imunskega odziva mora biti cepivo avtologno, kar pomeni, da so celice odvzete iz prizadete živali. 

 

S pripravkom so cepili psice, ki so jim diagnosticirali  tumor na mlečni žlezi. V študijo so vključili psice s spontanim in z vnetnim tumorjem mlečnih žlez. Vnetni tumor je bolj nevaren od spontanega tumorja mlečnih žlez in hitreje napreduje do smrtnega izida. Poleg cepiv so psice prejemale tudi kemoterapevtike in zdravilo za stimulacijo imunskega sistema.

 

V raziskavi so ugotovili, da so cepljene psice s spontanim tumorjem na mlečni žlezi preživele več kot trikrat dlje od živali, pri katerih so samo kirurško odstranili tumorske celice. Lastniki in lastnice so poročali tudi o boljši kvaliteti življenja. Pri psicah z vnetnim tumorjem pa je imelo cepivo majhen učinek ali pa ga celo ni bilo. Zaradi hitrega napredovanja bolezni pri psicah z vnetnim tumorjem imunski sistem namreč ni mogel pravočasno odreagirati.

 

Rezultati opisane raziskave so pokazali, da so lahko avtologna živa cepiva, ki temeljijo na imunskem odzivu živali, uspešna pri obvladovanju pasjega tumorja na mlečni žlezi. Takšne raziskave bi lahko vodile do odkrivanja novih tarč cepiv za imunski sistem, na podlagi katerih bi lahko razvili učinkovita in dostopna cepiva.

 

Znanstveni britoff je napisala vajenka Živa.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness