S spanjem proti bolezni

Aktualno-politična novica
13. 2. 2019 - 7.05

Journal of Experimental Medicine poroča, da je nemška raziskovalna skupina razjasnila povezavo med količino spanja in učinkovitostjo imunskega sistema. Medtem ko naj bi zadostna količina spanca zagotovila optimalno delovanje imunskega sistema, pa že manjše pomanjkanje spanca učinkuje ravno nasprotno, saj povzroči slabši odziv limfocitov T.

Limfociti T predstavljajo vrsto belih krvničk, katerih naloga je prepoznavanje tujkov. Ko se vežejo denimo na ciljne viruse, se s pomočjo receptorja na limfocitu T aktivirajo beta2-integrini, ki so ključni za delovanje imunskega sistema. Brez njih ne bi bila možna ne vezava limfocitov T na celice ne uspešna odstranitev morebitnega povzročitelja bolezni.

Nemški raziskovalci in raziskovalke pa so oko uprli tudi v z G-proteini povezane receptorje, natančneje na njihovo podenoto alfa s. Gre za pomemben transmembranski protein, ki omogoča izvajanje različnih procesov v notranjosti velikega števila celic. Znano je, da noradrenalin in serotonin ter mnogi drugi živčni prenašalci, za katere je značilno dnevno nihanje, izkazujejo protivnetno delovanje ravno prek teh receptorjev. Število omenjenih receptorjev pa je povečano pri mnogih bolezenskih stanjih, denimo tumorjih, malariji, stresu in motnjah spanja.

Za potrebe študije so izbrali deset zdravih preiskovancev in preiskovank v starosti od 19 do 34 let, enakomerno razporejenih po spolu, ki so bili seropozitivni na citomegalovirus in Epstein-Barrov virus. S tem je bila zagotovljena prisotnost specifičnih limfocitov T v krvnih vzorcih, ki so jih odvzemali na vsake štiri ure. Preiskovance in preiskovanke so opazovali med 20. uro zvečer in 6. uro zjutraj, pri tem pa so jih razporedili v dve skupini. Ena je lahko ob 23. uri zaspala, druga pa je morala bedeti celo noč. Bedeči so med eksperimentom lahko poslušali glasbo ali se zapletli v pogovor z nadzornikom.

Z in vitro raziskavo je raziskovalna skupina med drugim potrdila, da adrenalin in noradrenalin močno zavirata aktivacijo integrina, zaradi česar je imunski sistem manj učinkovit, posameznik pa bolj dovzeten za okužbe. Iz odvzetih vzorcev krvne plazme so ugotovili, da se med spanjem zgodi ravno nasprotno, saj se poleg koncentracije naštetih spojin zmanjša tudi število receptorjev. Aktivacija integrina poteka neovirano, limfociti T pa kot vzorni možje postave brezhibno opravljajo delo iskanja vsiljivcev in nas branijo pred gripo in virozami.

Proti zgodnjemu vstajanju se z znanstvenimi argumenti bori Andrea.

 

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness