Senzor za odmrznjeno hrano

Aktualno-politična novica
21. 10. 2022 - 8.00

Varna hrana je pomembna. Raziskovalna ekipa je razvila samonapajalni senzor, ki lahko določi, ali je bila zamrznjena hrana med predelavo in transportom v hladni verigi do prodajnih polic odmrznjena. Zasnovo užitnega barvnega senzorja so predstavili v reviji ACS Sensors.

Kaj vse zajema beseda "hrana"?
 / 10. 11. 2019

Zamrzovanje je eden pomembnejših postopkov za konzervacijo živil. Z zamrzovanjem hrane se podaljša življenjska doba prehrambenih izdelkov, nizke temperature ohranijo okus in teksturo, zmanjšano pa je tudi tveganje za zastrupitev s hrano, ki je povezana z razrastom patogenih mikroorganizmov. Znanstvena ekipa je želela izdelati takšen senzor, ki se na povišano temperaturo odzove z barvno spremembo, pri čemer so vse komponente senzorja enostavne za izdelavo in varne za zaužitje tudi po kuhinjski obdelavi kupljenega izdelka v okusno hrano.

Predlagani senzor deluje kot baterijska celica: sestavljen je iz vodne raztopine elektrolita in dvojca katoda-anoda iz magnezija in zlata, ki skupaj proizvajata tok, ampak zgolj pri temperaturah nad lediščem. Znanstveniki in znanstvenice so kot barvni indikator uporabili barvite raztopine zeljnega soka, v katerih se nastali tok elektronov porablja za tvorbo kositrovih ionov. Kositrovi ioni reagirajo z barvili v zeljnem soku in spremenijo njegovo barvo, ko je živilo izpostavljeno temperaturam nad lediščem.

Koncept baterijskega senzorja v raztopini pa bodo tudi nadgradili. Znanstvena ekipa ugotavlja, da lahko zasnovo baterijske celice prilagodijo potrebam posameznih tako živilskih kot neživilskih izdelkov. Raztopino barvila ali elektrolita v baterijski celici lahko spremenijo tako, da pride do spremembe barve pri neki drugi temperaturi kot zmrzišču vode. Prav tako lahko nadzorujejo čas izpostavitve, ki je potreben za spremembo v barvi; to je uporabno na primer pri zdravilih, ki jih je treba hraniti v hladilniku pri okoli 5 stopinjah Celzija, ampak bodo pri transportu med lekarno in domom nekaj časa nedvomno preživela na višji temperaturi, s tem pa izgubila del svoje življenjske dobe.

Pod odejo čaka zimo leta Luka.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.