Snežne nevihte in ptiči na Antarktiki

Aktualno-politična novica
15. 3. 2023 - 8.05

Ekstremni vremenski pojavi so pogostejši zaradi podnebnih sprememb. Če si morska ptica in živiš na Antarktiki, te snežna nevihta sredi avstralskega poletja lahko izjemno preseneti. Raziskovalna skupina poroča o veliki izgubi potomstva treh morskih ptic v poletju med letoma 2021 in 2022.

Med ekstremne vremenske pojave v polarnih okoljih sodijo vročinski valovi, povečanje ledu v morju in nevihte. Morski ptiči, ki živijo na teh območjih, so prilagojeni na izjemno težke vremenske pogoje. Redko se zgodi, da bi prišlo do izgube vseh gnezd in potomcev v sezoni. Ponavadi je do takih pojavov prišlo le na omejenem geografskem območju.

Raziskovalna skupina je spremljala tri vrste morskih ptic v večih kolonijah na ozemlju kraljice Maud. V zadnjih desetletjih so vsako sezono imeli vsaj nekaj deset gnezd. Vrsta Thalassoica antarctica pa celo med 20 do 200 tisoč gnezd. V sredini januarja 2022 pa niso zaznali niti enega zasedenega gnezda na teh območjih. To izjemno zmanjšanje uspešnosti razmnoževanja se je zgodilo po obdobju ekstremnih vremenskih pojavov.

Decembra 2021 so na tem območju pihali izjemni viharji, zraven pa še snežne nevihte. Tla so bila prekrita s snegom, ptice vrste Thalassoica antarctica pa gnezdijo na tleh. Talna gnezditev skupaj z nepredvidljivim vremenom, med katerim je bila termoregulacija izjemno težka, je verjetno razlog za manjšo gnezditev.

Raziskovalna skupina je s statističnim modelom želela preveriti, kaj je pomembno vplivalo na padec gnezditve. Model, ki je najbolje razložil podatke, je upošteval časovno trajanje neviht. Vseeno je predvidel, da bo nekaj gnezd ostalo. Nevihte v decembru 2021 in januarju 2022 niso bile dolge, so bile pa ekstremne z vidika količine zapadlega snega. Zato je možna razlaga za neskladje med modelom in dejanskimi podatki neupoštevanje ekstremnosti teh vremenski pojavov. 

Povprečne hitrosti vetra na Antarktiki se višajo, ti viharji pa postajajo pogostejši. Podnebni modeli predvidevajo, da se bo povišala tudi temperatura, kar bo vodilo v večje količine zapadlega snega. Raziskovalna skupina opozarja, da bo to imelo nepopravljive posledice za razmnoževanje morskih ptic. Število populacij morskih ptic in njihove velikosti se že zmanjšujejo, dodatno poslabšanje neviht pa bi lahko vodilo v njihov izgon s teh območij.

Morske ptice že pogreša Zarja.

 

Nigel Voaden from UK, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness