Spomin krokarjev

Spomin krokarjev

Aktualno-politična novica
17. 5. 2017 - 7:05

Raziskovalna skupina z Univerze na Dunaju v reviji Animal Behaviour poroča, da si krokarji zapomnijo, s kom si je vredno izmenjati hrano. Spomin, pri kom lahko zamenjajo košček kruha za sir, pa ostane vsaj mesec dni. Medtem pa krokarji, ki izmenjavo hrane samo opazujejo, ne izkazujejo tovrstnega razumevanja izmenjave in spomina.

Raziskovalke in raziskovalci vedenja živali so pri mnogih vrstah odkrili pojave vzajemnega sodelovanja med osebki v skupini. Japonski makaki na primer vzajemno izmenično negujejo drug drugega. Malo pa je znanega o tem, za kako dolgo si tovrstno vzajemno sodelovanje živali zapomnijo in ali lahko sodelovanje prepoznajo tudi zgolj kot opazovalci.

Raziskovalna skupina na Dunaju je zato razvila vedenjski poskus, v katerem si krokarji z ljudmi izmenjujejo koščke kruha za sir. V pripravah na poskus so sodelovali oskrbnik krokarjev in dve dekleti, ki jih krokarji pred tem niso poznali. Eno izmed deklet je bilo pravično do krokarja in mu je v zameno za kruh dalo košček sira. Sir je pri krokarjih namreč bolj priljubljen kot kruh. Drugo dekle pa je bilo nepravično, sprejelo je kruh, sir pa je obdržalo.

Ko so se krokarji seznanili z obema dekletoma, je po dveh dneh in ponovno po mesecu dni sledilo preverjanje njihovega spomina. Pri tem se je pravični in nepravični pomočnici v poskusu pridružila še ena pomočnica za kontrolo. Sedela je med obema pomočnicama, in ko je krokar prinesel košček kruha do nje, je košček vrnila krokarju.

Oskrbnik je dal krokarju košček kruha, ta pa ga je odnesel do enega izmed deklet. Krokarji, ki so bili neposredno udeleženi v prvem delu poskusa in so kruh že izmenjavali za sir, so po dveh dneh in ponovno po mesecu dni, odkar so spoznali pravično in nepravično pomočnico, pogosteje izbirali pravično pomočnico. Torej tisto, ki je košček kruha zamenjala za sir. Nasprotno pa krokarji, ki so izmenjave med krokarji in pravično oziroma nepravično pomočnico samo opazovali in v začetku poskusa niso neposredno sodelovali, koščkov kruha niso pogosteje dali pravični pomočnici in ga tako niso zamenjali za sir.

S raziskavo so torej pokazali, da si v poskusu aktivno udeleženi krokarji vsaj za en mesec zapomnijo, s kom je vredno izmenjati kruh za sir. Poleg tega pa rezultati kažejo, da si krokarji, ko opazujejo poskus od daleč, ne zapomnijo, katere izmenjave so pravičnejše.

Spomina krokarjev ne podcenjuje Zarja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.