Sprehod po virtualnem gozdu

Aktualno-politična novica
17. 11. 2020 - 7.05

V luči vseh ukrepov, povezanih s koronavirusom in hudo gospodarsko stisko, je globalno segrevanje trenutno zadnja stvar, s katero se človeštvo ukvarja. Da bi sleherniku približala izkušnjo klimatskih sprememb, je raziskovalna skupina z univerze Penn State v virtualni resničnosti ustvarila gozd, ki lahko uporabniku ali uporabnici zelo plastično pokaže, kakšen učinek na gozdove imata višanje temperature in onesnaževanje.

Globalne klimatske spremembe so namreč še zelo abstraktne, saj zaenkrat še ne čutimo tako močnih posledic, hkrati pa so glede na naš življenjski čas tudi relativno počasne. Zaradi tega je mogoče, da bo do razumevanja podnebnih posledic prišlo šele, ko bo za ukrepanje najverjetneje že prepozno.

Ena izmed možnih strategij ozaveščanja ljudi je vizualizacija sprememb. Torej, da se osebi pokaže, kaj točno se bo zgodilo recimo čez deset let, če se na podnebne spremembe ne bomo primerno odzvali. Takšnega pristopa se je lotila raziskovalna skupina, ki se je trudila čim bolj realistično prikazati, kako močan vpliv imajo klimatske spremembe na gozdove.

Razvoja virtualnega gozda so se lotili tako, da so za modeliranje gozda uporabili okvir za modeliranje LANDIS-II. Prednost tega pristopa je, da pri vplivu na gozd upošteva ekološke procese, različne gozdne vrste, rojstvo in smrt osebkov ter klimatske pogoje. Umetni gozd so oblikovali po zgledu gozdov v Wisconsinu in ga prilagodili prikazu v virtualni resničnosti. 

Takšen virtualni gozd prek 3D očal uporabniku ali uporabnici omogoči zelo živo izkušnjo. Gozd lahko po mili volji raziskuje, nanj pa lahko tudi vpliva. Gozd se namreč obnaša zelo realistično, saj omogoča tudi prikaz, kako se različne drevesne vrste odzivajo na klimatske spremembe. Nekatere začnejo počasi propadati, druge pa v toplejšem okolju čedalje bolje uspevajo. Uporabniki lahko izbirajo tudi različne scenarije, med drugim lahko potujejo tudi v preteklost in opazujejo, kako je gozd izgledal na primer med ledeno dobo. Lahko se pozanimajo o drevesnih vrstah in njihovi občutljivosti na globalno segrevanje, hkrati pa ga lahko opazujejo tudi z različnih perspektiv.

Po zagonu virtualnega gozda, ko je vse pravilno delovalo, so skupino prostovoljcev in prostovoljk prosili, da program preizkusijo in z raziskovalno skupino delijo svoje mnenje. Odzivi so bili zelo pozitivni, saj je večina menila, da je program zelo poučen in enostaven za uporabo.

Takšna virtualna resničnost omogoča sprehod skozi gozd prihodnosti in omogoča strokovnjakom, odločevalcem ali pa navadnim ljudem, da plastično izkusijo posledice neukrepanja za naravo. Morda bo virtualna resničnost postala eno izmed pomembnih orodij pri ozaveščanju ljudstva o posledicah okoljskih sprememb.

 

Skozi virtualni gozd se bo sprehodila Dora.

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness