Spreminjanje krvnih skupin

Aktualno-politična novica

Kanadska raziskovalna skupina je v članku, objavljenem v zadnji izdaji znanstvene revije Nature, predstavila izsledke študije, v kateri so iskali bakterijske encime, ki bi omogočili pretvorbo krvnih skupin A in B v podtip krvi, imenovan tip 0.

Krvne skupine razlikujemo na osnovi antigenov, prisotnih na površini rdečih krvničk. Gre za snovi, ki sprožijo delovanje imunskega sistema. Pri rdečih krvničkah so antigeni različne sladkorne komponente. Krvničke tipa A imajo prisoten sladkor N-acetil-galaktozamin, krvničke tipa B galaktozo, tiste tipa AB vsebujejo obe sladkorni komponenti, pri krvničkah tipa 0 pa ne zasledimo nobenega od teh sladkorjev.

Ker imamo v krvi tudi protitelesa na antigene ostalih krvnih skupin, bi se transfuzija krvi napačnega tipa lahko končala celo usodno. Krvna skupina 0 tako predstavlja ustreznega donorja za predstavnike vseh krvnih skupin. Rdeče krvničke tipa 0 namreč nimajo sladkornih komponent, proti katerim bi se pri preostalih krvnih skupinah tvorila protitelesa.

Doslej so znanstveniki in znanstvenice že večkrat prišli do ideje, da bi s pomočjo encimov odstranili sladkorne komponente z rdečih krvničk posameznega tipa krvi. Tako bi pridobili za potencialne prejemnike univerzalen tip krvi oziroma krvno skupino 0. Tako bi ob pomanjkanju krvi posamezne krvne skupine hitro pridobili kri, ki bi jo lahko donirali vsakomur, ki bi jo v danem trenutku potreboval.

V opisanem poskusu so se lotili iskanja ustreznih encimov v človeški črevesni mikrobioti. Mikroorganizmi v človeškem prebavnem traktu so namreč ves čas v stiku z antigeni krvnih skupin, saj so v velikem številu prisotni na steni črevesja. Poleg tega se je v praksi že neštetokrat pokazalo, da za vsako v naravi prisotno organsko snov obstaja tudi mikroorganizem, ki jo je sposoben razgrajevati. Tako so si omenjeni raziskovalci zamislili podobne obete tudi glede sladkornih komponent posameznih krvnih skupin.

V blatu donorja, nosilca krvne skupine AB, so se lotili iskanja encimov, ki bi bili sposobni razgrajevati antigene, prisotne na krvničkah tipa A in B. Odkrili so 11 potencialno primernih encimov. Kombinacija dveh encimov, deacetilaze in galaktozaminidaze, odkritih v bakteriji Flavonifractor plautii je delovala že v prisotnosti nizkih koncentracij encimov. Tako so uspešno odstranili galaktozamin s krvničk tipa A in kri se je pretvorila v krvno skupino 0.

V izogib neprijetnostim pa bo kljub obetavnim rezultatom treba z več metodami preiskati, ali je kombinacija uporabljenih encimov antigen A res popolnoma izločila iz krvi. Uporaba omenjenih encimov bi namreč v prihodnosti lahko predstavljala cenovno zelo učinkovito nadgradnjo dosedanjih načinov oskrbe s krvjo.

 

Krvavi Zbritoff je spisala Nataša.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness