Temu ... sledi to

Aktualno-politična novica
16. 2. 2021 - 7.05

Otroci so že zelo zgodaj sposobni izluščiti številne vzorce iz svojega okolja. Učenje povezav med znaki, ki si sledijo zaporedoma, še zdaleč ni povsem razjasnjeno. Raziskava, objavljena v reviji Infancy, je pokazala, da so nekajmesečni otroci sposobni razpoznati tudi povezave med vidnimi znaki, ki so prostorsko in časovno nekoliko ločeni.

Raziskovalke in raziskovalci so 28 dojenčic in dojenčkov razporedili v dve starostni skupini. V mlajšo so vključili 9 do 12-mesečne, v starejšo pa 13 do 15-mesečne otroke. Posedli so jih v naročja staršev in jim na ekranu predvajali različna zaporedja znakov.

Opazovana zaporedja so sestavili iz treh različnih znakov: prvi in tretji sta bila določena lika, sredinski pa je bil sestavljen iz vsakič drugačnega nabora pik in je očitno izstopal. Tako zastavljene kombinacije so najprej predvajali v fazi navajanja, kjer je specifičnemu prvemu znaku sledil naključno izbran sredinski, temu pa je sledil specifičen tretji znak. Če poskusimo biti malo bolj nazorni: zvezdi je vedno sledil križ, ločen z naborom pik in trikotniku vedno deltoid, prav tako ločen z naborom pik. 

V drugi, testni fazi so v nabor vključili tako že znana zaporedja kot tudi nova. Prvi znak je ostal enak, vendar mu je tu in tam sledil drugačen tretji znak, še vedno pa ju je ločeval naključen sredinski znak. Raziskovalno skupino je zanimalo, koliko časa so otroci opazovali že poznana zaporedja in koliko časa so namenili do tedaj še ne videnim. 

Izkazalo se je, da je starejša skupina več časa namenila novim kombinacijam. Predpostavili so, da neznana zaporedja zahtevajo več pozornosti in s tem časa, in zato sklenili, da so otroci prepoznali že znana zaporedja, ki so jim bila predstavljena prej. Mlajši otroci so se vsem kombinacijam posvetili približno enako dolgo. 

Zdi se, da se razpoznavanje preprostih statističnih povezav pojavi že zelo zgodaj v življenju. To niti ni presenetljivo, saj to sposobnost uporabljamo pri številnih kompleksnih vedenjih. Samoumevnost povezovanja simbolov pa še zdaleč ne pomeni, da nam je popolnoma jasno, kako takšno razpoznavanje statističnih vzorcev poteka.

 

O razpoznavanju vzorcev pri dojenčicah je premišljevala vajenka Ela. 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.