Testosteronske breguljke

Aktualno-politična novica

Raziskovalna skupina iz ZDA je v reviji The New England Journal of Medicine objavila izsledke obširne študije o učinkih nadomestnega hormonskega zdravljenja s testosteronom pri moških nad 65. letom.  

Raven hormona testosterona v krvni plazmi se pri moških z leti niža. To med drugim vodi v zmanjšanje fizične zmožnosti in v upad spolnih funkcij. Do sedaj objavljene študije niso zanesljivo niti ovrgle niti potrdile, ali je nadomestno hormonsko zdravljenje pri moških tudi zares uspešno.

Raziskovalke in raziskovalci so zato zasnovali veliko klinično študijo, ki je usklajeno potekala na 12-ih ustanovah. Eno leto so spremljali skupino 790-ih prostovoljcev z izhodiščno nizkim testosteronom.

Pri moških, ki so prejemali nadomestno hormonsko terapijo s testosteronom, so opažali boljše počutje, zmanjšanje simptomov depresije in izboljšanje spolne funkcije. Niso pa dokazali izboljšanja fizične sposobnosti, niti z gotovostjo opredelili stranskih učinkov zdravljenja.

Raziskava tako opredeljuje skupino moških, ki bi jim nadomestna hormonska terapija s testosteronom lahko koristila. Vseeno pa se verjetno ne bo nikoli uveljavila v takem obsegu kot nadomestna hormonska terapija pri ženskah.  

 

Poročanja o obstoju istospolnih nekrofilnih odnosov pri živalih so pogoste. Kar kaže na zgrešenost pogledov, ki želijo s sklicevanjem na tako imenovano človeško ali živalsko naravo na vsak način razlagati določena vedenja. Do sedaj je bila edina homoseksualna nekrofilija znanstveno opisana le pri racah mlakaricah, ko je racak spolno občeval s poginulim samcem. Race mlakarice imajo jasno izražen spolni dimorfizem, zato so možne razlage za tako vedenje izkazovanje prevlade, agresije ali pa le zamenjava spolne identitete.

Na Japonskem pa so bili ornitologi priča petnajstminutnem naskakovanju poginulega ptiča vrste breguljka, ki sodi v družino lastovic. Pri breguljkah je zgodba drugačna. So namreč monomorfne ptice, njihovi osebki se po spolu ne ločijo jasno. Tako raziskovalci predvidevajo, da je prišlo do naskakovanja zaradi pozicije, v kateri je bilo telo poginulega ptiča. Rahlo poravnano telo z glavo proti tlom je namreč pozicija, v kateri se znajdejo samice breguljk pri parjenju.

Na poginulega ptiča so se spravili trije samci. Eden izmed ptičev je odigral vlogo čuvaja in prvi naskočil poginulega ptiča, kasneje pa je prišlo tudi do spolnega občevanja. Na spletni strani Radia Študent si lahko pogledate tudi posnetek breguljcev v akciji.

Testosterona polne breguljce sva preučila Fran in Zarja.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

jaz ne razumem povezave med znižano vrednostjo testosterona in nekrofilijo. in ta posnetek je res creepy.

se strnjam. članek je kar nekaj, oz. gre za dva nepovezana članka?

Živijo!

Dve ločeni novici sta. Bomo drugič bolj pozorni in jasneje naredili ločnico oziroma povezali prispevka. Verjetno je prišlo do zmede tudi zaradi neposrečeno izbranega naslova. V obeh primerih se opravičujem.

Lep dan!
Z

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness