Težke kovine in boleči sklepi

Aktualno-politična novica
2. 12. 2021 - 8.00

Skupina raziskovalcev in raziskovalk je v reviji Scientific Reports poročala o velikem številu bolnikov na Bližnjem vzhodu, ki naj bi oboleli za revmatoidnim artritisom. Ugotovili so, da gre za nov sindrom, za katerega je značilno pomanjkanje vitamina D in ki je najverjetneje posledica kopičenja težkih kovin v ledvicah bolnikov.

Študija je vključevala 400 bolnikov in bolnic z različnih klinik iz Egipta in Savdske Arabije, ki so jim med letoma 2014 in 2019 predhodno postavili diagnozo revmatoidnega artritisa, a se niso odzivali na običajno zdravljenje s protivnetnimi zdravili. Po podrobnejšem pregledu pacientov in pacientk so ugotovili, da nihče ne izpolnjuje kriterijev za diagnozo revmatoidnega artritisa. Simptomi obolelih so ustrezali sindromu fibromialgije, za katerega so značilne mišično-skeletne bolečine, utrujenost, motnje spanja in kognitivne težave. 

So spominski limfociti T v sklepni tekočini krivec stalnih poslabšanj revmatoidnega artritisa?
 / 9. 11. 2021

Raziskovalci in raziskovalke so opravili laboratorijske preiskave in uporabili radiološke slikovne metode za diagnosticiranje ali izključitev bolezni, kot so revmatoidni artritis in motnje v delovanju ščitnice. Vsi bolniki so izpolnjevali stara in nova merila za diagnozo sindroma fibromialgije, niso pa izpolnjevali nobenih meril za revmatoidni artritis. Pri vseh bolnikih so zaznali pomanjkanje vitamina D3, pri večini je bila prisotna tudi erozija hrustanca in zmanjšana kostna gostota. Pri 75 odstotkih so izmerili povišano koncentracijo obščitničnega hormona  parathormona in ugotovili, da so vsa stanja posledica okvare ledvic pri bolnikih. 

Avtorji in avtorice študije predvidevajo, da je razširjeno pomanjkanje vitamina D na Bližnjem vzhodu kljub visoki izpostavljenosti sončnim UV-žarkom posledica onesnaženja s težkimi kovinami. Predhodne študije so potrdile, da se kadmij najpogosteje kopiči v ledvicah, kjer povzroča poškodbe ledvičnih tubulov. Poškodovane ledvice tako ne morejo pretvarjati neaktivnega vitamina D v aktivno obliko, prav tako pa ne morejo uravnavati kalcija, kar vzpodbudi obščitnično žlezo k povečanemu izločanju parathormona.

Raziskovalci in raziskovalke študije so pojav, ki so mu skupni pomanjkanje vitamina D, sindrom fibromialgije in povišane koncentracije parathormona, označili kot nov sindrom z imenom Middle East Pain Syndrom. Bolezen je najverjetneje posledica okoljskega onesnaženja s težkimi kovinami, kot sta kadmij in svinec.  

Bolečine v mišicah in sklepih je lajšala vajenka Urška.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness