Zakaj bolijo sklepi pri revmatoidnem artritisu?

Aktualno-politična novica
9. 11. 2021 - 8.00

V znanstveni reviji Cell Reports poročajo o tem, da so ponavljajoča se poslabšanja pri bolnikih z revmatoidnim artritisom tesno povezana s spominskimi limfociti T, ki se nahajajo v sklepni tekočini

Revmatoidni artritis je sistemska avtoimunska bolezen, za katero je značilno vnetje sklepov. Bolezen se zdravi z imunomodulatorji, torej zdravili, ki uravnavajo imunski odziv, pri vsakem bolniku pa se izrazi v različnih sklepih. Kateri sklep bo zaradi bolezni boleč in deformiran, se pokaže že v prvem letu po postavitvi diagnoze.

Raziskovalna skupina iz Združenih držav Amerike je s poskusi na miših preverjala odzive imunskega sistema v sklepih. V različne sklepe, in sicer zapestje, koleno in gleženj, so mišim vbrizgali goveji krvni pripravek, kar je po enem tednu povzročilo vnetje v sklepu, ki je trajalo približno štiri tedne. Čez nekaj časa so isti goveji krvni pripravek injicirali v potrebušnico. Istovrstni antigeni, ki so v dotičnem sklepu prvotno povzročili vnetje, so tako po krvnem obtoku pripotovali tudi do omenjenega sklepa in tam spet povzročili vnetje.

S pomočjo natančne krvne preiskave, pretočno citometrijo, so ugotovili, katere celice imunskega sistema se nahajajo v opazovanem sklepu miši. V sklepni tekočini so tako našli dolgoživeče spominske limfocite T, ki so bili lokalizirani samo na tistem mestu in se niso premikali s krvnim obtokom po drugih tkivih. Na istem mestu so vztrajali tudi med remisijo oziroma izboljšanjem bolezni, njihovo število pa se je močno povečalo ob ponovnem izbruhu vnetja v dotičnem sklepu. Ta pojav je bilo moč opaziti tudi do osem mesecev po bolezni. Odstranitev dolgoživečih spominskih limfocitov T je pričakovano zmanjšala število izbruhov v sklepih.

Kateri sklep pa tebe boli, te sprašuje Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.