Varno na kolesu

Aktualno-politična novica
17. 1. 2018 - 7.05

V The Journal of Urology so objavili do sedaj največjo študijo, ki je ovrgla možnost negativnega vpliva vožnje s kolesom na spolno funkcijo pri moških.

Kolesarjenje je šport s številnimi koristnimi učinki na zdravje, kolo pa je postalo priljubljeno mestno prevozno sredstvo. Tako tudi po ljubljanskih ulicah skoraj v vseh vremenskih razmerah vse več ljudi drvi z lastnim, izposojenim ali ukradenim kolesom. Zato je strokovnjake zaskrbelo, da dolgotrajno sedenje na kolesu zaradi povečanega pritiska in zmanjšane prekrvavitve na genitalnem področju lahko povzroči erektilno disfunkcijo in druge težave.

Prek oglasa na družabnem omrežju facebook so našli nekaj manj kot 4000 angleško govorečih odraslih prostovoljcev, ki so bili pripravljeni izpolnjevati vprašalnike o različnih aspektih svojega spolnega zdravja. Kolesarje so razdelili v dve skupini: na običajne rekreativce in resne kolesarje, ki se s tem športom intenzivno ukvarjajo že več kot dve leti. To pomeni, da kolesarijo več kot trikrat tedensko in v povprečju prevozijo vsaj 40 kilometrov dnevno. Odgovore obeh skupin kolesarjev so primerjali s tretjo, testno skupino moških, ki se ukvarjajo s plavanjem in tekom, s kolesarjenjem pa sploh ne.

Pri obsežni statistični analizi so znanstveniki in znanstvenice upoštevali tudi številne druge faktorje, ki povečajo tveganje za erektilno disfunkcijo in druge spolne težave pri moških. To so povišan krvni tlak, težave s srcem, sladkorna bolezen, povečana prostata in kajenje. Rezultati študije so pokazali, da so kolesarji sicer res nekoliko bolj nagnjeni k zožanju sečnice ter bolečini in otrplosti genitalnega predela, vendar pa med kolesarji in ne-kolesarji ni bilo statistično opaznih razlik v pogostosti pojava erektilne disfunkcije, okužb sečil ali težav s prostato.

Stroka moškim vseeno svetuje, da se več kot 20 odstotkov časa vozijo v stoječem položaju in da si balanco nastavijo na isto višino kot sedež ali celo višje. S tem naj bi zmanjšali pritisk na občutljive predele in se učinkovito izognili genitalni bolečini in otrplosti.

Skupaj z uporabniki sistema BicikeLJ in vozniki drugih biciklov si je oddahnila Andrea.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness