Veganska (pre)hrana za pse in mačke?

Aktualno-politična novica

Brazilska raziskovalna skupina je v reviji PLOS ONE objavila članek, v katerem so ocenili vsebnost hranil v veganski hrani za pse in mačke ter vpliv omenjene diete na njihovo zdravje. Analizirali so štiri pakete komercialne veganske hrane na brazilskem trgu ter preverili ustreznost njene aminokislinske, maščobnokislinske in mineralne sestave.

 

Vse več ljudi, ki se odloča za vegansko ali vegetarijansko prehrano, dotično izbiro prenese tudi na prehrano svojih domačih živali. Veganska prehrana lahko povzroči resne zdravstvene probleme, zlasti mačkam, ki v svoji prehrani nujno potrebujejo meso.

 

Raziskovalna skupina je analizirala veganske brikete za pse in mačke, dostopne na brazilskem trgu. Določili so skupno vsebnost beljakovin, maščobnih kislin, aminokislin in mineralov. Na koncu so opravili statistično analizo in dobljene vrednosti primerjali s priporočili Evropske industrije hrane za hišne živali ter Združenja ameriških uradnikov za nadzor krme.

 

Vsi vzorci so imeli zadostno vsebnost makrohranil, a glede na priporočila je vsakemu primanjkovalo kalcija, kalija ali natrija. Vsebnost kalcija je v živilih živalskega izvora višja kot v rastlinskih. Pri ljudeh lahko zmanjšan vnos kalcija privede do nižje mineralne gostote kosti, kar poveča možnost za zlom. Pri mačkah in psih pa lahko privede do sekundarnega prehranskega hiperparatiroidizma, kar povzroči mišične krče ter majavost zobovja.

 

Vsi analizirani vzorci hrane so presegli priporočene vrednosti vsebnosti cinka in bakra. Baker v presežku povzroča oksidativno škodo celicam, kar lahko vodi do težav z jetri.

 

Prav tako ni bilo zadostne vsebnosti aminokisline tavrin, ki je pomembna za delovanje srčne mišice. Za mačke je omenjena aminokislina nujno potrebna, saj igra pomembno vlogo pri prebavnem sistemu ter vidu. Strokovnjaki pa odsvetujejo nadomeščanje živalskih beljakovin s sojinimi, saj tem primanjkuje tavrina.

 

Znano je tudi, da so rastlinske beljakovine težje prebavljive kot živalske. Tudi če je koncentracija hranil v veganski hrani za domače živali nad priporočili, še vedno obstaja tveganje za pomanjkanje zaradi njihove manjše prebavljivosti in biološke razpoložljivosti v živilih rastlinskega izvora. Zato strokovnjaki in strokovnjakinje priporočajo vegansko izbiro kot dodatek v obliki priboljškov, ne pa kot glavno prehrano psov in mačk.

 

Vegansko tematiko je spet raziskovala Jana.

 

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.