Virusi, kiti in brezpilotni letalniki

Aktualno-politična novica
11. 6. 2018 - 7.05

Virusi so številčno najpogostejša in najbolj raznolika oblika življenja v različnih okoljskih vzorcih. Razvoj novih metod nam omogoča vpogled v raznolikost virusov, ki jih najdemo v najrazličnejših kotičkih sveta. Avstralski raziskovalci so določili virom oziroma prisotnost vseh virusov, ki se sprostijo ob kitovem izdihu. Pri vzorčenju teh velikih živali oziroma njihovih izdihov so jim pomagali droni oziroma brezpilotni letalniki.

Človeške dejavnosti, ki spreminjajo oceane, vplivajo tudi na zdravje morskih sesalcev. Raziskave velikih morskih sesalcev pa so pogosto osredotočene na že ogrožene vrste oziroma posameznike v slabem zdravstvenem stanju, denimo kite, nasedle na obali. To kaže na težavnost vzorčenja prostoživečih sesalcev, ki v vodnih okoljih pogosto ni mogoče.

Raziskovalci in raziskovalke pa so s pomočjo brezpilotnih letalnikov vzorčili izdihan zrak in prš vode, ki ob tem nastane, pri devetnajstih vzhodnoavstralskih kitih grbavcih.  Brezpilotne letalnike so upravljali z bližnjih ladij, s katerimi so spremljali selitev kitov iz Antarktike proti Avstraliji. Znano je, da kitov izdih vsebuje nenavadno veliko med seboj različnih mikroorganizmov, ki so drugačni od tistih prisotnih v morski vodi. Omenjena študija se je osredotočila predvsem na viruse, ki se sprostijo ob izdihu kitov.

Čeprav so v študijo vključili relativno majhno število živali, so zaznali 42 virusnih družin, od tega 29 družin bakteriofagov, torej virusov, ki okužujejo bakterije. Med temi raznolikimi virusi so odkrili šest novih virusnih vrst iz petih različnih virusnih družin in jim določili njihovo sorodnost ter najbližjega skupnega prednika z že poznanimi virusi.

O virusih kitov in o tem, kako se prenašajo, vemo zelo malo. Virus gripe, ki okužuje kite, je denimo zelo soroden tistim, ki okužujejo galebe, kar kaže na možen prenos virusov med različnimi vrstami z morsko vodo. Opisana študija pa razkriva veliko raznolikost virusov, ki naseljujejo kite, in prikazuje potencial, ki ga ima uporaba dronov v bioloških študijah.

Zbritoff je pripravila Katarina.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness