Z gripo nad prehlad

Aktualno-politična novica

Raziskovalna skupina iz Glasgowa je v reviji PNAS objavila članek, v katerem je predstavila pridobljene dokaze za obstoj interakcij med virusi. Prisotnost ene vrste virusa lahko namreč poveča možnost za okužbo ali pa celo prepreči okužbo z drugim virusom. Raziskovali so okužbe z respiratornimi virusi tako pri posameznikih kot v celotni populaciji. 

Naša dihala skozi čas gostijo veliko število virusov, ki so odgovorni za akutne okužbe dihal. Ti virusi imajo torej skupnega gostitelja, zato lahko med njimi pride do različnih vrst interakcij. 

V študiji je raziskovalna skupina v devetih letih analizirala več kot 44.000 primerov bolezni dihal. Osredotočili so se na interakcije enajstih vrst virusov. Upoštevali so tudi spremenljivke, kot so starostni in sezonski dejavniki tveganja za okužbo. Na podlagi pridobljenih podatkov so dokazali obstoj negativne korelacije med okužbami virusov influence, ki povzročajo gripo, in virusi prehlada. Virusi influence in virusi prehlada tekmujejo med sabo, zato virus gripe zmanjšuje možnost za okužbo s prehladom. Bolj verjetno je bilo torej, da pri okužbi z virusom influence gostitelj ni bil sočasno okužen tudi z virusom prehlada.

Prav tako pa so dokazali tudi pozitivno korelacijo med podatki o okužbah z različnimi virusi prehlada. Tako okužba z enim virusom prehlada poveča možnost za okužbo z drugim virusom te vrste. Skupna niša teh virusov v naših pljučih lahko namreč privede do konkurenčnih oblik interakcij ali pa sodelovanja med virusi. Raziskava tako zagotavlja močno statistično podporo hipoteze o obstoju interakcij med respiratornimi virusi. 

Z metodo PCR so si pomagali, da so odkrili, kateri virusi so sočasno prisotni v gostitelju. Z nadaljnjo analizo pa so dokazali negativno korelacijo med virusom influence A, ki povzroča gripo, in rinovirusom, ki povzroča prehlad. Vzrok za negativno korelacijo med njima je tekmovanje za celice, ki so dovzetne za virus. Gripa namreč uničuje receptorje na celici, ki jih prepozna rinovirus. Tako virus gripe zmanjšuje možnost za okužbo z virusom prehlada. 

Pomembno je, da upoštevamo, da so se te interakcije med virusi razvijale skozi evolucijo in zato njihov obstoj ter stopnja in oblika interakcije v okolju niso statični. Ali bo prišlo do tekmovanja ali sodelovanja, je odvisno od seva virusa, gostitelja in okoljskih dejavnikov. Interakcije, ki jih je zaznala raziskovalna skupina, lahko tako razumemo kot nekakšne neto učinke interakcij. Te ugotovitve so pomembne za razumevanje virusnih okužb dihal ter za večjo natančnost pri napovedi bolezni in vrednotenju ukrepov za njen nadzor.

 

Zbritoff je napisala prehlajena vajenka Iza.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.